Hlavní obsah

Historici se přidali ke kritice ÚSTR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozbouřené vody kolem Ústavu pro studium totalitních režimů se jen tak neuklidní. Na podporu zaměstnanců, kteří se ohradili proti vedení ústavu, se postavilo přes 170 českých historiků. Ti sepsali prohlášení, v němž se vymezili proti „nezodpovědnému řízení“ ústavu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK
Článek

Svůj díl viny na tristním stavu ÚSTR podle signatářů prohlášení nese i sedmičlenná rada ústavu vedená Eduardem Stehlíkem, která se ve sporu zastala ředitele ústavu Ladislava Kudrny.

Podle podepsaných historiků oprávněné výhrady zaměstnanců „smetla pod stůl“. Stehlíka petenti vyzvali k řešení; pokud se tak nestane, měl by podle nich zasáhnout Senát, který členy rady volí a odvolává.

Historici, mezi nimiž je například bývalý rektor olomoucké univerzity Jaroslav Miller nebo náměstek ředitele Národního muzea Michal Stehlík, kritizují, že Kudrna nezvládá personální práci a snaží se o „autoritářské ovládnutí celé instituce“.

Od nástupu Kudrny bylo propuštěno nebo pod tlakem odešlo 25 procent zaměstnanců
z prohlášení historiků

„Za zhruba deset měsíců od nástupu současného ředitele do funkce bylo z této instituce propuštěno nebo pod tlakem odešlo 34 osob, tj. zhruba 25 procent všech zaměstnanců ÚSTR,“ stojí v prohlášení. Poukazují na to, že situace se vyhrotila, když Kudrna odvolal redakční radu a šéfredaktora časopisu Paměť a dějiny Petra Zídka a také vedoucího oddělení vzdělávání Čeňka Pýchu, za kterého se postavilo všech 19 kolegů ze vzdělávací sekce ústavu.

Obavy má polovina

Vedení ústavu reakci historiků odmítá a poukazuje na to, že někteří podepsaní historici v minulosti seděli v radě ústavu a během jejich angažmá se vystřídali celkem čtyři ředitelé. „Což přispělo k velké destabilizaci instituce, s níž se současné vedení potýká dodnes,“ sdělil Právu mluvčí ÚSTR Martin Vacek. Dodal, že u řady podepsaných, kteří se v minulosti podíleli na projektech ÚSTR, ústav prověřuje, zda jednali hospodárně, a proto jejich kritika nemůže být objektivní.

Předseda Rady ÚSTR Stehlík na kritiku reagoval prohlášením, že rada o problému jednala a všech sedm radních podpořilo ředitele Kudrnu. „Nikdo se nezdržel a nikdo nebyl proti,“ uvedl.

Zaměstnanců se zastaly i odbory, které požádaly radu, aby věc prošetřila. „V minulých dnech své obavy a špatné zkušenosti s nekomunikací a direktivním řízením ze strany vedení vyslovila téměř polovina zaměstnanců a podpořila je část zaměstnanců Archivu bezpečnostních složek,“ řekla Právu odborářka Stanislava Vodičková.

Odvolaný šéfredaktor časopisu Paměť a dějiny Petr Zídek upozornil, že Kudrna už jmenoval jeho nástupce, stal se jím sportovní editor z Aktuálně.cz Jakub Šafránek.

„Komentář to myslím nepotřebuje,“ dodal Zídek.

Rada ÚSTR se zastala ředitele Kudrny

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám