Hlavní obsah

Heydrichův zámek se mimořádně otevře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vzpomínková akce nazvaná Den Jana Kubiše k 80. výročí atentátu na Reinharda Heydricha, zastupujícího říšského protektora, se bude konat v sobotu 28. května v Panenských Břežanech severně od Prahy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jindy nepřístupný dolní zámek v Panenských Břežanech bude v sobotu otevřen veřejnosti.

Článek

V obci jsou dva zámky, které po vzniku protektorátu zabrali Němci. Horní, v němž je nyní Památník národního útlaku a odboje, obýval státní tajemník K. H. Frank.

V dolním zámku, který je dosud v soukromém vlastnictví, bydlel říšský protektor. Nejprve Konstantin von Neurath, později Reinhard Heydrich s rodinou. A právě odtud 27. května 1942, v den atentátu v pražské Libni, Heydrich vyjel se svým řidičem v černém mercedesu na Pražský hrad.

Rekonstrukce operace Anthropoid: Záběry z historického mercedesu i pohled z dronu

Domácí

Kromě samotného památníku pořádajícího připomínky událostí z roku 1942 bude tentokrát zcela mimořádně otevřen i jinak nepřístupný bývalý Heydrichův zámek. „S majitelem jsme se dohodli, že část zpřístupní. Bude to pouze v tento den, tedy 28. května, od 9 do 18 hodin,“ řekl Právu vedoucí břežanského památníku Jiří Piller.

Během tohoto jediného dne bude možné projít si v přízemí sál s krbem a klasicistní sál v prvním patře. Prostory jsou však podle Pillera prázdné, bez dobového vybavení.

Akce i v Ležákách

Další připomínky historických událostí budou od 9 do zhruba 23 hodin v horním zámku. Premiéru bude mít ztvárnění atentátu ve virtuálním prostředí. S nasazenými speciálními brýlemi se lidé ocitnou uprostřed historického dění. Bude se tady konat i přednáška historika Eduarda Stehlíka. Jsou zde také k vidění dobové artefakty, jako například torzo padáku skupiny Anthropoid nebo dopis Jana Kubiše.

Poslední přeživší z Ležáků píše Putinovi: Zastavte násilí na Ukrajině

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám