Hlavní obsah

Heger: Zdravotníci jsou ohrožený druh, přidejte jim

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 vyzvala v úterý Sobotkův kabinet, aby naplnil memorandum, ve kterém se zavázala bývalá Nečasova vláda lidem ve zdravotnictví zvýšit platy do roku 2013 na 1,5 až trojnásobek průměrné mzdy. Během tří let svého vládnutí přidala zdravotníkům dvacet procent, ale více již nestihla, protože po skandálu svého premiéra padla. TOP 09 tvrdí, že peníze na další zvyšování platů v rozpočtu byly k dispozici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Podle tehdejšího ministra Leoše Hegera, který memorandum s Českou lékařskou komorou a Lékařským odborovým klubem podepsal, „zdravotníci peníze potřebovali a potřebují je i dnes“. Jak dodal, zdá se, že současná vláda rezignovala na zvyšování efektivity ve zdravotnictví i na zkvalitňování zdravotní péče.

„Je čím dál více práce a méně lidí. Ti jsou nervózní. Tenze ve zdravotnictví roste,“ upozornil Heger, podle kterého jsou zdravotníci „ohrožený druh“. Varoval, že „sociální rozvrat, který podědila Nečasova vláda ve zdravotnictví ve formě akce Děkujeme, odcházíme, může znovu hrozit“.

Kalousek: Vláda by měla závazek splnit

Jak zdůraznil šéf TOP 09 Miroslav Kalousek, „sliby, byť nejsou právně vymahatelné, jsou pro vládu závazné“. Díky ekonomickému růstu podle něho nikdy nebylo v systému zdravotního pojištění tolik peněz jako nyní, a proto je nepřijatelné krátit zdravotníky ve slíbené a spravedlivé odměně.

„Prohlášení pana premiéra o tom, že závazek není právně vymahatelný, pokládám za nesmírně arogantní, nepřijatelný a především nezodpovědný,“ zkritizoval Kalousek Bohuslava Sobotku (ČSSD).

Sobotkova vláda přidala letos zdravotníkům pět procent a premiér nedávno prohlásil, že by nárůst platů lékařů a zdravotních sester měl být v příštím roce vyšší. O kolik ale neuvedl. Reagoval tak na situaci, kdy z České republiky odchází  velké množství zdravotních sester a lékařů do zahraničí.

Související témata:

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Odborový klub podal již kvůli neplnění vládního slibu žalobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám