Hlavní obsah

Havlíček: Rosatom bude vyřazen z účasti v tendru na Dukovany

– Praha • Aktualizováno

Vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v neděli oznámil, že ruská společnost Rosatom bude během několika dní vyřazena z možnosti na účasti na tendru na dostavbu Dukovan. Sdělil to České televizi. Již před tím řekl v Partii na CNN Prima News, že zapojení firmy považuje za velmi málo pravděpodobné až takřka vyloučené.

Foto: Právo

Ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Článek

„Nedovedu si představit, že by se v tuto chvíli Rosatom do bezpečnostního posouzení dostal,” prohlásil Havlíček.

V podobném duchu se v Otázkách Václava Moravce v České televizi vyjádřil i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD), který vede ministerstva vnitra a zahraničí.

Je to největší útok na Česko od roku 1968, řekl k Vrběticím poslanec ČSSD Veselý

Domácí

Stát podle Havlíčka tak tuto firmu zřejmě nepřizve ani do bezpečnostního prověřování, rozhodnout musí ale vláda.

Havlíček tím reagoval na zveřejnění informací o důvodném podezření českých bezpečnostních složek, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích ve Zlínském kraji v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU.

Na vyjádření prezidenta si týden počkáme

Domácí

Předpokládá, že vláda se v pondělí bude případem i českou reakcí vůči Moskvě zabývat a členové kabinetu dostanou další informace.

„Na vládě se na tom bavit musíme, informace máme nyní zprostředkovaně. Já sám jsem se to dozvěděl jen pár desítek minut před tím, než to pan premiér oznámil na tiskové konferenci,” řekl v Partii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám