Hlavní obsah

Havel na Lány nezapomene

Novinky, Marie Heřmánková
LÁNY

První pracovní den posledního týdne v úřadu zamířil prezident Václav Havel s manželkou Dagmar do Lán. Uctil zde památku T.G.Masaryka a rozloučil se s představiteli obce. Prezidentský pár doprovázel Pavel Tigrid a nechyběli ani dva psi první dámy. Ti ale čekali ve voze před obecním úřadem.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

"Nesporně byl po Masarykovi druhým prezidentem, kterého jsme měli možnost potkat při procházce po obci nebo jejím okolí. Zavítal i do hospody, zajímal se o dění v Lánech," vzpomínal lánský starosta Jan Loskot (ODS). Lánům prý blízkost prezidenta nepřinesla přímý efekt v podobě finanční injekce pro obecní kasu, ale popularitu a skutečnost, že se jejich obec stala takzvaně dobrou adresou. Cestu si sem pak kromě turistů našla i řada podnikatelů. "Chápali jsme, že si prezident jezdí do Lán odpočinout a ne úřadovat. Věděli jsme o něm a on o nás, ale o úzkých osobních kontaktech se hovořit nedá," popsal Loskot.

Přípitek dovezenou slivovicí

Na zámku pracuje podle starosty mnoho obyvatel Lán, kteří přišli s prezidentským párem do častého kontaktu a nepochybně tak věděl, co obec trápí nebo z čeho se raduje. Mimo jiné se Havel zajímal o výstavbu muzea T. G. Masaryka v Lánech a při své pondělní návštěvě také o portugalské městečko, s kterým Lány navázaly partnerskou spolupráci. "Portugalsko je prezidentovi blízké, tak jsme si o něm chvíli povídali," prozradil starosta, o čem s manželi Havlovými nad sklenkou slivovice rozmlouval. Právě slivovicí si totiž v Lánech připíjeli. "To ale není zdejší?," zajímala se Havlová. "Ne, tato je dovezená," odpověděl jí starosta. Na prezidentský pár čekala před budovou obecního úřadu řada novinářů a především místní školáci.

Lány pod drobnohledem

"Přivedl jsem vnuka, aby viděl prezidenta. Ze začátku se ve vesnici dal zahlédnout docela často, ale v posledních letech snad neopustil zámecké zdi," posteskl si jeden z mála dospělých přihlížejících. Přítomnost prezidentského sídla v Lánech prý podle starosty přinesla i jeden negativní rys. "Myslím to v nadsázce, ale lidé na Lány pohlíží jako na druhý domov prezidenta a mnohem více si všímají, zda máme vyvezené kontejnery s odpadky, uklizené ulice a nablýskané domy," uvedl Loskot.

Prezidentské stěhování

Prezident strávil podle svého mluvčího Ladislava Špačka poslední víkend jako úřadující hlava státu v Lánech ne náhodou. "Připravoval si projev na příští víkend a balil si osobní věci, které se za uplynulých třináct let staly součástí zámku, avšak patří jemu, takže si je odnese sebou," řekl Špaček.

Reklama

Související témata:

Související články

Poslední týden Václava Havla na Hradě

První porevoluční prezident a historicky první prezident samostatné České republiky Václav Havel stráví na Pražském hradě poslední týden. V neděli 2. února...

Výběr článků

Načítám