Hlavní obsah

Hasičům v Hřensku scházela technika. A bude scházet dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Požár v Českém Švýcarsku ukázal, že hasiči potřebují zásadní obměnu vrtulníků, nová velkokapacitní letadla, speciálně upravené cisternové stříkačky do terénu a další techniku. Dále o tom ale mohou jen snít, protože na dostatečné vybavení nejsou ve státním rozpočtu na příští rok peníze.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Hasiči při zásahu v národním parku České Švýcarsko

Článek

Podle generálního ředitele hasičského záchranného sboru (HZS) Vladimíra Vlčka je sbor podfinancovaný a vyjednávání složitá. „Rádi bychom jednali o navýšení rozpočtu. Ale je to jednak o vyjednávání s ministerstvem financí a také o možnostech státního rozpočtu. Snažíme se finanční prostředky hledat všude včetně Evropské unie. Je to o velmi těžkém vyjednávání z roku na rok a možná i v průběhu roku,“ řekl Právu Vlček.

Do těžko dostupného terénu jako v Českém Švýcarsku hasiči potřebují dovézt materiál, čerpadla, hadice, proudnice či rozdělovače. „V takových podmínkách to bylo složité čímkoli jiným než terénními čtyřkolkami, které mají úložnou plochu, popřípadě jsou schopny za sebe zapnout přívěs,“ řekl Vlček s tím, že by jich potřebovali víc.

Jednoznačně se hasičům také osvědčily drony. „S jejich pomocí je možné mapovat rozsah požáru a přijímat rozhodnutí. Také jsme je velmi účinně využívali k vyhledání ohnisek požárů, protože se ten požár přenesl z fáze korunového požáru do fáze podzemního požáru kořenového systému. Pomocí termovizí, které byly umístěny na dronech, se dařilo nalézat ohniska požáru,“ popsal Vlček další nedostatkovou techniku.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny spalují národní park České Švýcarsko.Video: AP

Dalším problémem jsou cisterny. Například u regionálních jednotek, které slouží pohotovost, je z celkem 2400 cisteren 1350 starších než 25 let. Ze zhruba sedmi set cisternových automobilových stříkaček je přes 300 po době životnosti. Rozpočet na jejich obměnu je příliš nízký.

„Jednoznačně nám chybí peníze. Co se týká cisternových automobilových stříkaček, požární ochrana je výrazně podfinancovaná. Jen v technice chybí u hasičského sboru řádově deset miliard,“ dodal Vlček.

Cisternové stříkačky čeští hasiči potřebují také ve speciálním provedení. Ať už na techniku určenou právě k hašení lesních požárů, nebo na jiné typy velkoobjemového hašení. Chybí i technika, kterou je možné se dostat do hůře dostupného terénu. Podobné je to však také u letecké techniky, kde musí podle ředitele hasičů dojít k zásadní změně.

„U nás je to primárně postaveno na vrtulnících, které používá policie. I když jsou to větší Bell 412, tak mají omezenou nosnost bambi vaků, řádově 900 litrů. Ukázalo se to, že je to málo. Pokud budeme se bavit o vrtulnících, tak bychom se potřebovali dostat na objem vody asi 3000 litrů, což znamená jiný typ vrtulníků,“ uvedl generální ředitel.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý na dotazy Práva k této problematice nereagoval. Dříve ale potvrdil, že lepší techniku hasiči potřebují. „Ty, které máme, samozřejmě pomáhají, ale nějakých 1000 nebo 1500 litrů se nevyrovná 6000, co mají letadla,“ uvedl pro iRozhlas.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Požár v národním parku České Švýcarsko, 9. srpna 2022, Děčínsko

Pro dobrovolné hasiče 400 milionů

Dosud největší lesní požár v Česku zaměstnal v červenci přes 6300 profesionálních a dobrovolných hasičů. Právě ti dobrovolní byli na místě první. Hasičům se proto podařilo v rozpočtu na rok 2023 navýšit dotace z ročních průměrně 400 milionů o dalších 400.

„Všechno šlo na jednotky sborů dobrovolných hasičů. Jsou to finanční prostředky v rámci dotačního programu pro obce. Tři sta milionů jde na zakoupení cisternových automobilových stříkaček a dalších 100 milionů na dotační program pro výstavbu nebo rekonstrukci stanic,“ popsal Vlček, který chce, aby se dotace pro dobrovolné hasiče dostaly na jednu miliardu ročně.

„Musíme to ještě probrat s hasičským záchranným sborem. Od našich velitelů však víme, že hasičskou techniku je rozhodně potřeba posílit,“ sdělila Právu starostka Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska Monika Němečková, která zastřešuje dobrovolné hasiče.

Podle Vlčka by se však kromě nákupu konkrétních položek měla proměnit i celkové financování jednotek dobrovolných hasičů. „Když srovnáme řešení aktivních záloh a financování občanů, kteří se podílí na zálohách Armády ČR, tak refundované mzdové prostředky jsou u armády mnohem vyšší než u dobrovolných hasičů,“ dodal.

Účet za hořící České Švýcarsko je čtvrt miliardy korun. Měl by to platit pachatel

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám