Hlavní obsah

Hasiči v Českém Švýcarsku přešli do požárního útoku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Hasičům v národním parku České Švýcarsko se v sobotu na některých místech podařilo přejít do takzvaného požárního útoku, snažili se zmenšovat hořící plochu. Ta ale nadále zůstává na rozloze asi dva krát pět kilometrů.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Požár lesa v národním parku České Švýcarsko, 27. července 2022, Mezní Louka nedaleko Hřenska

Článek

Na řadu míst se technika stále nedostane, problematická je například Edmundova soutěska nebo okolí česko-německé hranice, uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Při hasebním útoku se hasiči dostávají do požářiště blíže k ohniskům, následně prolévají takzvanou hrabanku a popadané stromy, aby zabránili opětovnému vzniku požárů.

Letadla v Českém Švýcarsku kvůli počasí nemohou hasit

Domácí

Podle Götzové zatím nelze vyloučit, že je na některých místech nadále plamenné hoření, v silně zakouřených prostorech se to podle ní špatně posuzuje.

V Hřensku a okolí zasahuje asi 750 hasičů z celé České republiky. Na noc se vystřídají, během noci budou udržovat současné pozice.

Práce podle Götzové postupují pomalu, hasiči si musí v požářišti tvořit vlastní cestu, pomocí pil například musí rozřezávat popadané stromy. Práce je velmi fyzicky náročná a hasiči se musí střídat.

Foto: Radka Fialová, ČTK

Vrtulník s bambi vakem nad Mezní Loukou

Hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller v sobotu dodal, že zatím není jasné, kdy se budou moci do svých domovů vrátit lidé, kteří se museli evakuovat před požárem. Odhadl, že to může trvat i několik týdnů. Dočasný domov si muselo najít zhruba 200 obyvatel v oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám