Hlavní obsah

Hasiči u Mladé Boleslavi sami zapálili obrovský čarodějnický oheň a hlídali jej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes velmi nepříznivé podmínky, které by patrně za normálních okolností znamenaly zákaz rozdělávání ohňů, vzplály na čarodějnických rejích ve středních Čechách ohně. Obrovské tři vatry podpálili nejprve sami hasiči i na Krásné louce u Jizery na okraji Mladé Boleslavi a pak spíš preventivně proudem vody hasili plamínky rozlézající se suchou travou několik metrů do okolí od hořící hranice.

Průběh čarodějnického večera v Mladé Boleslavi. Hasiči měli hořící vatru pod dohledem a preventivně skrápěli proudem vody šířící se plamínkyVideo: Radek Plavecký, Novinky

 
Článek

Silný vítr hnal jiskry daleko od plamenů a lidé se kvůli obrovskému žáru sami vzdalovali od ohně, aniž by je k tomu musela vybízet pořádková služba. „Budeme tady mít dohled až do rána, prostředek už prohořel, to největší je pryč, teď už by měly plameny slábnout,“ pozoroval mohutný oheň velitel zásahové jednotky Petr Špaček.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Hasiči měli dozor nad obrovským čarodějnickým ohněm na okraji Mladé Boleslavi

Ještě včera to přitom vypadalo, že žádné pálení čarodějnic nebude. Středočeský kraj vyhlásil zákaz kvůli suchu, horku a silnému větru. Ten během úterý ještě výrazně zesílil, ale nakonec byl zákaz zmírněn a organizátoři museli dodržovat přísné podmínky, aby mohli vatry zapálit.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Hasiči měli oheň pod kontrolou

Na ty velké akce jako byla v Mladé Boleslavi dohlíželi i hasiči, kromě nich tu byli policisté, městští strážníci i záchranná služba. Než vzplála vatra, vypadala akce na Krásné louce jako mix letního hudebního festivalu, Matějské pouti a Dne dětí.

Po osmé hodině večer se však stovky lidí od různých atrakcí či od pódia přesunuly k oplocené dřevěné hranici s čarodějnicí a čekaly, až ji hasiči zapálí. „Byla by to škoda, kdyby to nezapálili. S dětmi jsme se sem těšili, takové obrovské plameny jsme ještě neviděli,“ říkala jedna z přihlížejících Dana Kovancová se dvěma malými dětmi.

Foto: Radek Plavecký, Novinky

Na zapálení ohně čekaly stovky lidí

Pálení čarodějnic tradičně proběhlo poslední dubnový večer na celé řadě míst v Česku. Výjimkou nebyla ani Ostrava, kde se čarodějnice pálila přímo v areálu hasičské zbrojnice pod dohledem dobrovolných hasičů. Na místo dorazilo několik stovek lidí a celá akce proběhla bez problému.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pálení čarodějnic v Ostravě-Svinově

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Pálení čarodějnic v Ostravě-Svinově

Od mrazu k požárům za tři dny? Čarodějnice v ohrožení kvůli suchu a větru

Počasí
Související témata:

Výběr článků

Načítám