Hlavní obsah

Hašek z ČSSD:Tlustý by mohl být v oblasti loterií ve střetu zájmů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek v neděli řekl, že ministr financí Vlastimil Tlustý (ODS) by mohl být ve střetu zájmů v oblasti sázek a loterií, které pod jeho úřad spadají. Tlustý by podle něj měl vysvětlit vztahy s majitelem sázkové kanceláře Synot Ivo Valentou.

Článek

Tlustý po nástupu do funkce odvolal ředitele oddělení dozoru nad sázkovými hrami při ministerstvu financí Pavla Němce. Podle Haška je zvláštní, že se tak stalo v čase, kdy Němec vedl správní řízení se všemi provozovateli centrálně řízených loterijních systémů, tedy nových typů hracích terminálů. Ke společnostem, které mají licenci na provoz loterijních videoterminálů, patří podle Haška i Synot.

Hašek doplnil, že Tlustý se krátce před svým uvedením do funkce účastnil oslavy Valentových narozenin a mediální zástupce rodiny Valentů, pan Hrabovský prohlásil, že s Ivo Valentou má Vlastimil Tlustý přátelské vztahy již dlouhou dobu.

Němec tvrdí, že mohl být odvolán kvůli tlaku nějaké firmy 

Němec v úterý na tiskové konferenci uvedl, že se mohl stát nepohodlným některému z provozovatelů sázkových a loterijních her, protože se snažil o zpřísnění podmínek provozování hazardu v tuzemsku. "Z náznaků, které já mám, se domnívám, že jsem byl odvolán, protože jsem se stal nepohodlným některé společnosti, které vadilo, že já se snažím zpřísňovat podmínky," uvedl Němec.

Oblast technických her, kam patří i centrálně řízené loterní systémy, zažívá nejrychlejší růst na tuzemském trhu. Terminálů je nyní kolem 3 000 a provozuje je deset firem. Na hazardním trhu připadlo na technické hry loni takřka 12 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám