Hlavní obsah

Harvestory přes noc braly ohni potravu

Tři těžební stroje v noci vytvářely v Českém Švýcarsku pás bez stromů a hrabanky, aby se požár nemohl dál šířit. Ten už zasáhl 1000 hektarů a stále není pod kontrolou.

Harvestory vytváří pás bez stromů a hrabankyVideo: Twitter, Zdeněk Nekula

 
Článek

„V průběhu noci se do vytváření protipožárních pásů v Národním parku České Švýcarsko zapojily už tři harvestory Lesů ČR. Postupují velmi rychle, udělaly velký kus práce. Pokračovat budou i během dnešního dne podle pokynů velitele zásahu,“ uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Kromě těžby stroje odstraňují i suchou hmotu z podrostu, jíž se oheň dokáže šířit velmi rychle.

BEZ KOMENTÁŘE: Plameny spalují Národní park České ŠvýcarskoVideo: AP

V úterý se objevily kritické reakce místních, že šíření požárů podporuje dřevo ponechané v lesích po těžbě kvůli napadení kůrovcem. To ale NP České Švýcarsko odmítl. Argumentuje, že oheň se šíří především na živém porostu nepůvodních smrků a pokácené dřevo se nachází v tak obtížném terénu, že není možnost jej odtud dostat. Navíc se stává základem pro další růst lesa.

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) ale přiznala, že toto dřevo může komplikovat hašení, protože v něm mohou zůstávat ohniska.

Kůrovcové dřevo neovlivnilo rozsah požáru na Děčínsku, tvrdí ministryně Hubáčková

Domácí

„Už několik generací se tam na zemi kumuluje opadané jehličí, které je extrémně proschlé a hoří jako papír. My jsme podobnou situaci viděli v roce 2006, kdy u Jetřichovic shořelo přes 25 hektarů lesa. Příroda si ale s obnovou lesa poměrně rychle poradí,“ uvedl v úterý pro ČTK ředitel Školního lesního podniku Křtiny Tomáš Vrška.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám