Hlavní obsah

Hamáček ve čtvrtek s Babišem jednat nebude

Šéfové vládních stran ANO a ČSSD Andrej Babiš a Jan Hamáček ve čtvrtek o dění kolem kauzy Čapí hnízdo jednat nebudou, důvodem je nabitý program. Uvedl to mluvčí ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček

Článek

Předsedové vládních stran se setkali ve středu, ve čtvrtek se měli setkat znovu. K tomu však nakonec nedojde. „Pan premiér má nabitý program a předseda Hamáček také. Budou spolu v kontaktu a budou jednat v dalších dnech,” řekl mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

Vicepremiéra a ministra vnitra Hamáčka odpoledne čeká schůzka s prezidentem Milošem Zemanem na Hradě, v plánu má také setkání s předsedy ODS Petrem Fialou a Pirátů Ivanem Bartošem.

Naopak se nezúčastní dopoledního zasedání vlády s polskými ministry - ve Sněmovně před poslanci uvádí vládní návrh úpravy platů ústavních činitelů. Část vlády včetně Babiše se ze schůze omluvila.

S Bartošem a Fialou by se měl Hamáček vidět po jednání Sněmovny.

Opozice vyzývá k demisi

Jednání souvisejí s pochybnostmi kolem vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo, v níž je trestně stíhaný Andrej Babiš. Ty vyvolala reportáž serveru Seznam Zprávy, v níž Babišův syn Andrej - který je v kauze rovněž stíhaný - novinářům řekl, že byl proti své vůli odvezen na Krym. Premiér podle svého syna chtěl, aby zmizel z Česka kvůli policejnímu vyšetřování.

Babiš uvedl, že jeho syn je psychicky nemocný, má prý schizofrenii, v minulosti sice na Krymu byl, jeho pobyt byl ale legální, nešlo o únos. Podobně to pro Právo vysvětloval i Petr Protopopov, zaměstnanec Agrofertu, který měl Babišovi mladšímu dělat na ukrajinském Krymu, který anektovalo Rusko, doprovod. [celá zpráva] O něm premiérův syn v reportáži řekl, že se ho bojí.

Opozice kvůli pochybnostem vyzvala Babiše, aby odstoupil z čela vlády.

Babiš kauzu údajného únosu svého syna ve středu vysvětloval poslaneckému klubu sociální demokracie. Někteří poslanci ČSSD pak uvedli, že o odchodu sociální demokracie z vlády a demisi se nemluvilo. [celá zpráva]

Čapí hnízdo
Je to farma s konferenčním centrem na Benešovsku, která vyrostla na místě bývalého statku a lihovaru. Práce na projektu začaly v roce 2006, areál byl otevřen v roce 2010.
V roce 2008 získal projekt s názvem „Multifunkční kongresový areál Čapí hnízdo“ 50milionovou dotaci určenou na podporu malých a středních podniků. O dotaci žádala společnost Farma Čapí hnízdo, a. s., která měla akcie na majitele. Kdo byl jejím skutečným majitelem, není jasné.
Před získáním dotace a po uplynutí doby, kdy měla společnost v souladu s dotačními podmínkami udržovat projekt naživu, farma patřila pod Agrofert podnikatele Andreje Babiše. Ten se v dokumentu Matrix AB z roku 2015 k farmě hlásí jako ke svému nápadu.
Farma už v průběhu stavby přitahovala pozornost médií – pod Agrofertem by totiž na dotaci pro malé podniky nedosáhla. Tento zájem ještě vzrostl po Babišově vstupu do politiky v roce 2011 a po úspěchu jeho hnutí ANO ve volbách v roce 2013. Babiš odmítal, že by farmu v době, kdy měla být malým podnikem, vlastnil. Označoval se za „strategického partnera“.
K otázce skutečného vlastníka Babiš v průběhu času uváděl rozporuplné odpovědi, jako že neví, že farmu vlastní „nějací advokáti“, nebo že v době žádosti o dotaci ji vlastnily jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.
Dotací pro farmu se zabýval Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Ze tří odstavců, které české úřady z jeho 50stránkové zprávy o Čapím hnízdě oficiálně zveřejnily, vyplývá, že našel jisté „nesrovnalosti“ a doporučil, aby farma nedostala peníze z eurofondů. Podle informací z médií je ve zprávě zmiňován trestný čin podvodu a poškozování zájmů Evropské unie.
Případ kvůli podezření na dotační podvod řeší také česká policie. Obvinila 11 lidí včetně Babiše a místopředsedy ANO a Babišova spolupracovníka z Agrofertu Jaroslava Faltýnka. Faltýnkovo stíhání později žalobce zrušil. Babiš mluví o účelovém stíhání.

Reklama

Výběr článků

Načítám