Hlavní obsah

ANO za koronakrize posílilo. Sázka na červený svetr taky vyšla

• Aktualizováno
Novinky, jas

Podle volebního modelu STEM by v květnu zvítězilo hnutí ANO se ziskem 33,7 procenta. Druzí Piráti by získali 12,8 a ODS 11,4 procenta. ČSSD průzkum přisoudil 8,9, komunistům 7,3 a SPD 6,5 procenta. Uspěli by i lidovci se ziskem 6,1 procenta. Jak agentura konstatovala, v průzkumu „trochu získali ti, kteří byli za koronakrize nejvíce vidět: ANO a ČSSD“.

Článek

Sociálním demokratům, potažmo jejich předsedovi Janu Hamáčkovi, tak vyšla sázka na červený svetr, v němž se objevoval na veřejnosti během nouzového stavu v době koronakrize.

Ten svetr si nesvlíkej. Hamáček se veze na podařené PR vlně

Koronavirus

Piráti mírně ztratili, zatímco podpora ODS se nemění.

Hnutí STAN by podle modelu oslovilo 4,2 procenta voličů, Trikolóra 3,5 a TOP 09 3,3 procenta. Zeleným průzkum přisoudil 1,4 procenta, Svobodným 0,7 procenta.

Podle agentury by volební účast dosáhla 55 procent oprávněných voličů.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Volební model v květnu 2020 podle agentury STEM ve srovnání s výsledkem voleb

Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ANO mělo 88 poslanců, Piráti 31 a ODS 25.  Ve Sněmovně by zasedlo i 17 sociálních demokratů a 15 zástupců KSČM. SPD a lidovce by reprezentovalo shodně 12 poslanců.

„TOP 09 i Starostové by se nyní zřejmě do parlamentu nedostali. Přízeň pro Trikoloru zůstává kolísavá,“ dodala agentura.

Průzkum proběhl od 22. května do 1. června a zapojilo se do něj 1086 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám