Hlavní obsah

Hamáček: Odvolání Arenbergera je logické, jeho nástupce mě překvapil

– Praha

Ministr vnitra a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček považuje rezignaci šéfa resortu zdravotnictví Petra Arenbergera za logickou a očekávatelnou. Překvapilo ho ale, že se v čele resortu opět počítá s exministrem a poslancem Adamem Vojtěchem (za ANO).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček při rozhovoru pro deník Právo.

Článek

„Odvolání pokládám za logické a očekávatelné. Oznámení jeho nového nástupce nás ale překvapilo, i když Vojtěch se nebude muset zaučovat, ačkoli se to kolem něho personálně hodně obměnilo,“ sdělil v úterý Hamáček.

Vojtěch byl ministrem do konce září 2020. Poté jej v jeho křesle vystřídal epidemiolog Roman Prymula, dětský hematolog Jan Blatný a naposledy také šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Arenberger.

Arenberger končí, vrací se Vojtěch

Domácí

Ten v úterý na post rezignoval poté, co byl kritizován kvůli nesrovnalostem ve svém majetku.

„Chápu to tak, že skončila éra jmenování odborníků do čela resortu, a vracíme se k politikům,“ sdělil k tomu také Hamáček. Dodal, že je to dobře, sociální demokracie dlouhodobě podporuje, aby v čele resortů stáli politici.

Měli jsme jiné názory 

Hamáček ale také přiznal, že s bývalým ministrem Vojtěchem má trochu jiné názory. „Pokud na tom jménu bude hnutí ANO trvat a prezident ho jmenuje, tak budeme jako profesionálové hledat způsob, jak spolu spolupracovat,“ doplnil.

Připraví se Prymula, Blatný. Opozice si utahuje z návratu Vojtěcha do čela zdravotnictví

Domácí

Nemyslí si ale, že má změnu premiér Andrej Babiš (ANO) s prezidentem Milošem Zemanem vyjednanou. „Pan prezident bude hovořit s panem premiérem, až teprve poté budeme sdělovat stanovisko,” sdělil k tomu Novinkám mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Hlavním Vojtěchovým cílem pak podle Hamáčka je, aby zvládl přesvědčit mladou generaci k očkování. Vyhnout by se měl také rychlému rozvolnění. „Dnes je situace lepší, ale není vyhráno. Je potřeba rozvolňovat velmi opatrně, to se v loňském létě úplně nepovedlo,“ řekl.

Sociální demokracie by podle něj měla hned tři adepty na ministra zdravotnictví. „Měli bychom koho nabídnout, ale je to resort hnutí ANO,“ řekl.

Mediální lynč, manipulace, ale dobrá zkušenost, řekl při rezignaci Arenberger

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám