Hlavní obsah

Hajný, který našel pohřešovanou dívku z Německa, získal pamětní medaili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Hajný Martin Semecký, který loni na Domažlicku zachránil pohřešovanou německou dívku, dostal ocenění. V úterý si na plzeňském hejtmanství převzal bronzovou pamětní medaili.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Hajný Martin Semecký dostal v úterý cenu za záchranu osmileté německé dívenky, která se ztratila na Domažlicku.

Článek

„Ještě pořád jsem dojatý z toho, že se nám podařilo Julii najít,“ přiznal muž se slzami v očích.

Holčička se ztratila minulý rok v říjnu při výletě s rodiči, bratrem a bratrancem nedaleko Čerchova na Domažlicku.

Rozsáhlá pátrací akce trvala dva dny a zapojily se do ní stovky policistů, hasičů, zdravotníků a dobrovolníků.

Pomocnou ruku tehdy nabídl i Semecký, jenž pracuje v Domažlických městských lesích a terén dobře zná.

Rovná se to zázraku. Němci velebí Čechy za pomoc při záchraně osmileté Julie

Evropa

„Nejdřív jsem hledal na vlastní pěst. Druhý den ráno se sešel sedmičlenný tým od městských lesů. Všichni jsme začali pročesávat místa, kde ještě nikdo nebyl,“ popsal.

Hajný se vydal se dvěma kolegy do lokality poblíž České studánky. A právě tam se osmiletá dívka ve vysoké trávě ukrývala.

„Julinka se před námi najednou zvedla. Lekla se, protože nás zřejmě vůbec neslyšela. Chtěla utéct, byla vystrašená,“ líčil zachránce, který na ni hned promluvil, aby ji uklidnil.

„Jako první se ptala na rodiče, jestli po ní pátrají,“ doplnil Semecký. Podle něj je možné, že se dívka schovávala na nedalekém posedu.

„Mohla tam klidně vylézt. Opravdu se hodně bála. Vždyť se ocitla sama v cizí zemi. V lese byl neuvěřitelný hluk, lítaly tam helikoptéry, hučela technika,“ řekl.

Osmiletou dívku našel hajný uprostřed lesa. Byla dezorientovaná, řekl

Krimi

Julia naštěstí neměla žádné zranění, byla pouze podchlazená.

„Dal jsem jí bundu a pak jsem zavolal ostatním, že ji máme. Byl to úžasný pocit. Pořád se mi ten okamžik vrací. Prvních čtrnáct dní se mi o tom i zdálo, teď už spím docela klidně,“ usmíval se Semecký.

Ten z rukou hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) převzal v úterý bronzovou pamětní medaili a také finanční odměnu 10 tisíc korun.

„Mám z ceny obrovskou radost. Ale za hrdinu se rozhodně nepovažuji,“ zdůraznil laureát, jenž Julii od loňského října neviděl.

„Její rodiče mě nekontaktovali. Ale chápu, že byli vystaveni velkému tlaku. Hlavní přece je, že vše dobře dopadlo,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám