Hlavní obsah

Rovná se to zázraku. Němci velebí Čechy za pomoc při záchraně osmileté Julie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nalezení osmileté Julie z Berlína, která byla dva dny pohřešovaná v česko-německém pohraničí, považuje německá policie za zázrak. Němci nešetří chválou na Čechy a jejich pomoc při hledání dívky, píšou deník Frankfurter Allgemeine Zeitung a server týdeníku Focus. „Jsou to nejlepší lidé. Znají svůj revír, každý kámen v něm,” chválí české lesníky Josef Weindel, mluvčí policejního ředitelství v Horním Falci.

Foto: Novinky

Dívka byla prochladlá, ale při vědomí.

Článek

Po ztracené holčičce pátraly stovky lidí. „Mobilizovali jsme všechny. Pořádkovou policii, jednotky se psy, vrtulníky s termovizí, drony a speciální pátrací skupiny,” uvedl bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann (CSU).

Mobilizovalo se i na české straně. V této souvislosti vedení policejního ředitelství Horní Falc zdůraznilo, jak dokonalá nebyrokratická, důvěryhodná a koordinovaná byla spolupráce s českou stranou.

Do pátrání se zapojilo přes 1400 lidí především z řad policie, horských záchranných služeb a hasičských sborů. Záchranáře, včetně mnoha dobrovolníků, tlačil čas. Všichni se báli, aby našli dítě naživu.

Ztracená osmiletá dívka se našla

Krimi

Osmiletá dívka musela strávit dvě noci sama v nejhlubším lese v letním oblečení. To, že byla s ohledem na teploty nalezena živá, hraničí se zázrakem, řekl ve středu Weindl. Podobně hovoří i Florian Beck, mluvčí policie Horní Falc.

„Takovou úlevu jsem ve své kariéře ještě nezažil. Tekly i slzy,“ řekl Beck, když přišla zpráva o nalezení dívky. „Skutečnost, že se podařilo dítě najít, se rovná zázraku,” doplnil jej Tobias Muhr z německého Červeného kříže.

Situaci by špatně zvládl i dospělý

Dítě muselo prožít nejen velký fyzický, ale i psychický stres. Byla mrazivá zima a absolutní tma. Nebyl totiž úplněk, který by mohl přinést alespoň trochu světla.

Hlad, žízeň, děsivé šustění a praskání dřeva, strach a zoufalství, protože nevíte, zda vás někdy najdou. „Při pomyšlení na to, že tam člověk stráví dvě noci a mnoho hodin během dne úplně sám, to by špatně zvládl dospělý, natož dítě,“ dodal Weindl.

Ztracenou dívku u Čerchova už hledají i specialisté povolaní z Alp

Krimi

Holčička byla převezena do nemocnice v českém pohraničí, ale policie tají místo, kde o ni pečují. „Vede si relativně dobře,“ řekl Weindl.

Dívenka strávila noc na vyhřívaném lůžku, protože byla po dvou chladných nocích, které strávila na Šumavě, podchlazená. „Nevykazuje žádné vnější zranění,“ řekl Weindl. „Komunikuje, ale zatím je zamlklá,“ dodal mluvčí.

„Nechtěli jsme ji zatěžovat otázkami”

Dívka zmizela v neděli pozdě odpoledne během rodinného výletu v německo-českém pohraničí. Při hře se Julie, její šestiletý bratr a devítiletý bratranec rodičům ztratili.

Záchranáři nejprve našli oba chlapce, v úterý odpoledne lesník Martin Semecký poblíž České Kubice objevil i Julii.

Osmiletou dívku našel hajný uprostřed lesa. Byla dezorientovaná, řekl

Krimi

„Viděl jsem její blonďaté vlásky a poznal jsem bundu a boty. Zavolal jsem na ni: Julie. Když přikývla, věděl jsem, že ji máme,“ řekl Semecký deníku Bild. Místo, kde holčičku našel, bylo asi kilometr vzdálené od pramene zvaného Česká studánka.

To, čím si Julie prošla, se všichni dozví asi až později. „Nechtěli jsme ji zatěžovat otázkami,“ řekl lesník. Dívku označil za „velmi šikovnou“, protože zvládla být tak dlouho sama.

Reklama

Výběr článků

Načítám