Hlavní obsah

Greenpeace: Potvrzeno, zvířata u Spolany jsou kontaminována

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MLADÁ BOLESLAV/LIBIŠ

Analýzy nově odebraných vzorků prokázaly podle ekologické organizace Greenpeace kontaminaci okolí Spolany Neratovice nejen dioxiny, ale i dalšími toxickými látkami. Stejnými chemikáliemi jsou zamořeny i budovy a areál chemičky. V pátek o tom informoval konzultant Greenpeace Miroslav Šuta. Spolana ovšem zavinění odmítá.

Foto: Dalibor Szenci
Článek

Ekologičtí aktivisté vycházejí z výsledků analýzy nových vzorků tkání zvířat chovaných v obci Libiš. Analýzy podle nich prokázaly kontaminaci zvířat také polychlorovanými bifenyly (PCB), hexachorbenzenem (HCB), hexychlorcyklohexanem (HCH) či DDT. Nejnovější výsledky doplňují předchozí analýzy zadávané Greenpeace a Státní veterinární správou ČR.

"Vše nasvědčuje tomu, že nalezené chemikálie pocházejí z areálu Spolany, a proto by mělo vedení podniku převzít zodpovědnost i za znehodnocení pozemků v okolí a kontaminaci zvířat, která zde místní obyvatelé pro svou potřebu chovali," řekl Šuta. Za absurdní považuje tvrzení Spolany, že chovatelé zvířat, zemědělci a majitelé zamořených pozemků si kontaminaci způsobili sami.

Greenpeace kritizují Spolanu, že ponechávala po léta budovy a pozemky zamořené dioxiny a dalšími nebezpečnými látkami nezajištěné proti povodním a proti únikům toxických látek do ovzduší. Do jednoho z objektů podle aktivistů po léta pršelo a v okolí zamořených objektů byly naměřeny vysoké koncentrace dioxinů.

Spolana se brání

Podle mluvčího Spolany Josefa Petrů se tvrzení Greenpeace nezakládají na objektivně zjištěných skutečnostech. "Nic nenasvědčuje tomu, že se do okolí Spolany dostaly zmíněné látky přirozenou cestou - vodou či vzduchem," oponuje Petrů. Testy podle něj neprokázaly "následnou mobolizaci dioxinů a pesticidů do pozemních vod a okolí Spolany. Naopak ukazují na lokální výskyt techto látek. S vysokou pravděpodobností lze tedy usuzovat o vnesení těchto látek - hnojením, ochranou vegetace před škůdci." Dokud nebude prokázán opak, Spolana se k odpovědnosti nepřihlásí.

Sanace se připravuje

Celkovou sanaci dioxinových objektů ve Spolaně již začala připravovat odborná firma. Vlastní sanace začne zřejmě v posledním čtvrtletí letošního roku a skončí nejpozději v roce 2008. Jiná firma připravuje sanaci staré amalgámové elektrolýzy zamořené především rtutí. Likvidace těchto starých ekologických zátěží financuje Fond národního majetku. Nyní se zvažuje, zda ještě letos také začne důkladná sanace Libišské strouhy, do které opakovaně unikaly chemikálie ze Spolany.

Neustálou negativní kampaň proti Spolaně a údajnému zamoření nedaleké Libiše kritizuje opakovaně starostka obce Jindra Hudcová. Podle ní je tato kampaň přehnaná, obyvatele stresuje, přispívá k rodinným konfliktům a snižuje i hodnoty pozemků a staveb v obci.

Reklama

Související články

Okolí Spolany je plné jedů

Obyvatelé Libiše na Mělnicku s velkými obavami přijali zprávu veterinářů, kteří ve vzorcích vajec a ryb našli vysoký obsah toxických látek. Obávají se,...

Výběr článků

Načítám