Hlavní obsah

Graubner odmítá jednat s Dostálem

Novinky, Jitka Götzová, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vyjednávání státu především s katolickou církví o vydání majetku je již řadu let na mrtvém bodě. Dokud vláda nesdělí, na jakých principech by mělo dojít k narovnání, nehodlá se předseda České biskupské konference a olomoucký arcibiskup Jan Graubner s ministrem kultury Pavlem Dostálem (ČSSD) na toto téma vůbec bavit.

Foto: Beáta Sklářová

Děti z ostravské mateřské školy Blahoslavova navštívily katedru chemie Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity.

Článek

Graubner podle informací Práva chce vědět, zda o těchto principech hodlají státní orgány rozhodnout samy či o nich budou nejprve jednat s církvemi na základě nějakého vládního usnesení. Tvrdí také, že po zamítnutí česko-vatikánské smlouvy Sněmovnou mu není jasné, o co se záměr majetkového vyrovnání opírá.

"Nepovažujeme za užitečné rozbíhat práci, která nemá reálnou naději na dosažení cíle," sdělil Graubner Dostálovi. Je také přesvědčen, že dříve než se bude řešit náprava minulých křivd, je třeba "odstranit současné křivdy, které ministerstvo kultury působí církvi v oblasti charit, církevních škol a dalších činností".

Opakovaná žádost

Reagoval tak v odpovědi na opakovanou Dostálovu žádost o spolupráci při přípravě zákona o majetkovém vyrovnání. Ministr zodpovědný za církevní záležitosti žádal konkrétnější údaje k seznamu 28 451 položek, které v roce 2000 chtěla katolická církev po státu.

Podle Graubnera katolická církev zastává názor, že nemůže jednat jen s ministerstvem kultury, které za Dostálova působení tvrdí, že ve věci majetkového narovnání je kompetentní zabývat se "jen kultovními objekty". Církev ani nemíní vyjednávat s jednotlivými ministerstvy bez koordinovaného posouzení celého problému. To může zajistit jen vláda, soudí Graubner.

"Církev je proto připravena jednat o majetkovém narovnání jen v plné šíři tohoto problému," napsal Graubner ministrovi. Dostál ho naopak informoval, že jeho ministerstvo iniciovalo jednání s Českým úřadem zeměměřickým a katastrálním, jak katolické církvi pomoci při sestavování údajů pro předložený seznam majetku.

Palas: rozhodnou politické špičky

Lidovci nyní chtějí v rámci urovnání vztahů státu s církvemi urychleně řešit blokaci půdy, kterou si nárokuje katolická církev a jež zatím spravuje Pozemkový fond. Podle ministra zemědělství Jaroslava Palase (ČSSD) jde zhruba o 29 tisíc hektarů pozemků, jejichž správa stojí ročně asi 130 miliónů korun a výnosy z nájemného se pohybují kolem 20 miliónů korun. "Je žádoucí, aby se tato věc vyřešila. Půjde o politické rozhodnutí a to je věcí politických špiček," řekl Právu ministr.

Vláda má v krátké době rozhodnout o změně kompetenčního zákona, kterým by zodpovědnost za církevní záležitosti převzal od Dostála vicepremiér pro lidské zdroje Petr Mareš (US-DEU). Může však narazit ve Sněmovně a to nejen u opozice. Předseda unionistické poslanecké frakce Karel Kühnl však včera v televizní Sedmičce prohlásil, že v otázce kompetenčních změn Sněmovna vládě zatím vždy vyšla vstříc.

Miliardovou rentu Vlk neprosadil

Okamžité převedení všeho kultovního majetku katolické církvi nabídl už před třemi lety premiér Miloš Zeman, ale k transakci nedošlo, neboť církevní činitelé žádali například katedrálu sv. Víta, hájenky, školy, léčebny či majetek soukromých osob a obcí.

"Nešlo se prostě domluvit na ničem," sdělil nedávno Právu Dostál. Když už jednání podle něj spělo ke konkrétnímu řešení, přišel kardinál Miloslav Vlk s nápadem, že se nemusí žádný majetek převádět, ale že by stát mohl vyplácet katolické církvi roční rentu v hodnotě zhruba 1,5-2 miliardy korun. "A jednání bylo opět na začátku," dodal tehdy ministr.

Reklama

Výběr článků

Načítám