Hlavní obsah

Gottova reprodukce se v dražbě prodala za 200 tisíc

Právo, miv

Reprodukci obrazu Karla Gotta Dej nám sen spánku prodal v úterý v dražbě na Finančním úřadu v Břeclavi licitátor za dvě stě tisíc korun. Cena tak překonala originál obrazu Kristiána Kodeta s figurou ženy.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Reprodukci obrazu Karla Gotta Dej nám sen spánku koupil na aukci známý původního masjitele.

Článek

Devět obrazů, zabavených exekutory na úhradu dluhu, nabízel v úterý finanční úřad a všech devět má po aukci stejného majitele. Kodetovo dílo odhadl znalec Karel Křivánek na pětatřicet tisíc korun, vyvolávací cena byla dvacet tisíc korun. Jindřich Robek jej získal za čtyřicet tisíc korun.

Gottovo dílo, třetí ze sta možných reprodukcí, vstoupilo do aukce s posudkem na patnáct tisíc korun a vyvolávací cenou deset tisíc korun. Byl o ně největší zájem a úspěšný kupec musel vyšroubovat cenu až na dvě stě tisíc korun, aby další zájemce odradil. Za všech devět nabízených obrazů tak na místě složil celkem 282 tisíc korun.

„Účastnil jsem se už více aukcí, ale obrazy kupuji poprvé. Za toho Gotta jsem byl připravený vyplatit i vyšší částku,“ řekl po aukci Robek s tím, že ani dvojnásobek sumy by nebyl jeho dražebním stropem.

Reprodukce Gottova obrazu z roku 1995 má v pravém dolním rohu osobní věnování. Autor ji věnoval svému oblíbenému vinaři Miroslavu Jagošovi. Ten také na dražbě seděl vedle úspěšného kupce. „Kooperujeme spolu. Obrazy jsem koupil, abych je mohl pověsit znovu na místo, kde byly dříve,“ řekl Robek.

Pro Alenu Trechovou z břeclavského finančního úřadu je důležité, že se aukci podařilo úspěšně uskutečnit. „Spokojeni jsme, výtěžek aukce splnil očekávání. Ale přece jen jsem očekávala, že bude větší zájem o Kodetův originál než o Gottovu reprodukci,“ řekla po aukci.

Reklama

Výběr článků

Načítám