Hlavní obsah

Gigafactory v Líních kritizují také senátoři ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kritika vůči obří továrně na výrobu baterií do elektroaut, která by mohla vyrůst na bývalém armádním letišti v Líních u Plzně, neustává. Teď se proti gigafactory vymezili tři senátoři z Plzeňského kraje hájící barvy ODS. Přitom vláda v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS) vyjádřila projektu, o nějž stojí koncern Volkswagen, jednoznačnou podporu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Senátor ODS Pavel Karpíšek

Článek

Lumír Aschenbrenner, Pavel Karpíšek a Vladislav Vilímec v dopise vyzvali premiéra, aby investiční záměr přehodnotil. „Takto zásadní projekt, ovlivňující plzeňský region na desítky let, nemůže být prosazován bez transparentní diskuse se zainteresovanými subjekty,“ napsali.

Senátoři tak narážejí na špatnou komunikaci, kdy se s okolními obcemi donedávna vůbec nejednalo.

A nejde jen o špatnou komunikaci. „Gigafactory není typickým automobilovým provozem. Jedná se de facto o chemickou továrnu, která bude umístěna v bezprostřední blízkosti lidských obydlí,“ stojí dále v dopise.

KOMENTÁŘ: Holub na střeše zaslepil vládu – Alex Švamberk

Komentáře

V neposlední řadě upozorňují, že v kraji je nedostatek pracovní síly, navíc má negativní zkušenost s náborem zahraničních pracovníků. Obří továrna by měla vyrůst na zhruba 400 hektarech a zaměstnat přibližně 4000 lidí. Investice podle odhadů vyjde až na 120 miliard korun. „V záměru je celá řada otazníků. Oprávněně se starostové okolních obcí i obyvatelé bouří a chtějí znát odpovědi,“ řekl Karpíšek.

Nejednotnost v ODS neřeší

Ten v neshodě uvnitř ODS problém nevidí. „Jsme demokratická strana. Není to jako jinde, kdy zavelí šéf a všichni jeho názor papouškují. Chápu vládní rozhodnutí, že gigafactory chce, na druhou stranu tato lokalita není vhodná a komunikace nebyla ideální, byť se teď výrazně zlepšila,“ zdůraznil.

Podobně mluví Aschenbrenner. „Rozpory uneseme. Pan premiér má z Brna trochu jiný pohled než my tady v Plzni, to je pochopitelné,“ doplnil. Třetího ze senátorů, Vladislava Vilímce, se Právu zatím nepodařilo dostihnout.

Negativní stanovisko ohledně gigafactory zaslal Fialovi též plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). Mimo jiné požádal, aby vláda konečně odtajnila stanovisko armády, zda letiště potřebuje jako záložní či nikoli. Ke stejnému kroku vyzval i plzeňský hejtman Rudolf Špoták (piráti).

Oba regionální politiky už premiér pozval na schůzku, jež se uskuteční ve čtvrtek.

Plzeň drží trumf ve hře o gigafactory v Líních

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám