Hlavní obsah

Ghana si stěžuje na Česko: Ebolu u studenta „diagnostikovala“ na letišti pracovnice reklamací

Praha
Aktualizováno

Ghanská vláda podá formální stížnost na postup českých úřadů při zajištění ghanského studenta kvůli podezření na ebolu. Mladého muže překryli na pražském Hlavním nádraží černou plachtou, z čehož prý student utrpěl trauma. S odvoláním na ghanskou velvyslankyni v ČR to napsal server BBC News.

Foto: Policejnidenik.cz

Pražské hlavní nádraží. Ilustrační foto.

Článek

Záchranáři v sobotu dojeli pro mladíka na Hlavní nádraží, kde jej při odvozu překryli černou fólií a na kolečkovém křesle převezli do sanitky. Podle BBC vyvolal incident u Ghaňanů zděšení.

Student přiletěl do Prahy s projevy lehké rýmy, na které jej upozornila pracovnice reklamačního oddělení, kam šel nahlásit ztracené zavazadlo. „Pracovnice, která má k dispozici letáky z ministerstva zdravotnictví, ho upozornila, že má nějaké zdravotní potíže, tak ať vyhledá ordinaci na letišti,” řekla Novinkám mluvčí letiště Eva Krejčí.

Na ruzyňském letišti ale muž nevyhledal doporučenou lékařskou prohlídku a byl následně zadržen na Hlavním nádraží, které kvůli tomu museli částečně uzavřít. Nakažení ebolou u muže testy nakonec nepotvrdily.

"Vyšetření nebylo proti jeho vůli. Muž byl sice překvapen, ale se zdravotníky spolupracoval a nijak se nebránil," řekl Martin Šalek, mluvčí Nemocnice Na Bulovce, kam byl student převezen. "Situaci mu zdravotníci vysvětlili a on ji pochopil," dodal.

Němeček: Nestandardně postupoval Ghaňan

Ministerstvo zahraničí podle mluvčí Johany Grohové zatím žádnou stížnost neobdrželo. „Pokud ji dostane, bude postupovat standardně jako v podobných případech,“ uvedla Grohová.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) k incidentu uvedl, že problém nespočíval podle jeho informací primárně v postupu českých úřadů, ať zdravotnických či represivních, ale v tom, že dotyčný neuposlechl výzvy na letišti, utekl, nenechal se standardně vyšetřit a museli ho pak dohnat až na pražském hlavním nádraží.

"Takže primárně si myslím, že ne úplně standardně postupoval ten dotyčný. Pevně věřím, že se záležitost vysvětlí a že vlády všech ostatních zemí, tak jako naše vláda by to chápala, pochopí, že opatření k zamezení šíření takto nebezpečné infekce jsou velmi důležitá a realizovat je musíme," řekl Němeček.

Letiště zavedou kontroly

V Česku zatím byla čtyři podezření na tuto nákazu, u nikoho se však nepotvrdilo. Kvůli epidemii této smrtelné choroby v západní Africe rozhodla ve středu Bezpečnostní rada státu o zavedení kontrol všech pasažérů přilétajících do Prahy a některých dalších měst.

Cestující v letadle vyplní příletovou kartu, v níž mimo jiné uvedou, kde se pohybovali v uplynulých 42 dnech, což je dvojnásobek inkubační doby onemocnění ebolou. Pokud v této době navštívili africké státy, kde je epidemie eboly na vzestupu, budou muset vyhledat na Letišti Václava Havla lékaře epidemiologické služby, bude jim změřena teplota a provedeno další vyšetření.

V Karlových Varech, Pardubicích, Ostravě a Brně budou cestující pouze vyplňovat dotazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám