Hlavní obsah

Generálové i youtuber. Poslanci vybírají jména k ocenění

Právo, ada, nig

Váleční veteráni, duchovní, vědci, sportovci, ale také politici, donedávna aktivní vojáci nebo známá tvář sociálních sítí. Celkem osmačtyřicet jmen posílá sněmovní podvýbor pro udělování státních vyznamenání k hlasování poslancům, které je připraveno na červnovou schůzi dolní komory. Sněmovna rozhodne, které návrhy pošle na Hrad prezidentu republiky.

Foto: Profimedia.cz

Karel Kovář alias Kovy

Článek

Už podruhé podvýbor navrhuje udělení nejvyššího státního vyznamenání, tedy Řádu bílého lva, válečnému letci Josefu Ocelkovi, který působil jako velitel u 311. bombardovací perutě v RAF za 2. světové války. Dalším oceněným by mohl být velitel 3. čs. samostatné brigády v SSSR, nositel mnoha válečných vyznamenání Jaroslav Selner, anebo Miroslav Antonín Liškutín, který ve druhé světové válce bojoval ve francouzské cizinecké legii a pak jako člen Královského letectva.

Členové podvýboru navrhují Řád bílého lva také např. Jiřímu Šedivému, bývalému náčelníkovi generálního štábu české armády, který nyní působí jako bezpečnostní expert. Seznam obsahuje i jméno armádního generála Petra Pavla, bývalého předsedy vojenského výboru NATO, který svou funkci ukončil loni, nebo slovenského prezidenta Andreje Kisky.

Foto: Dorian Hanuš, Právo

Náčelník generálního štábu Petr Pavel

Mezi nejpočetnější kategorii návrhů patří adepti na medaili Za zásluhy. Patří mezi ně čs. reprezentant v atletice Jaroslav Priščák, boxer Josef Němec či motokrosař Jaroslav Falta.

Mezi nejmladší adepty se zařadil dvaadvacetiletý youtuber Karel Kovář zvaný Kovy, jehož nominaci prosadil pirátský poslanec Tomáš Martínek.

K výčtu jeho úspěchů poslanec uvedl, že „od ostatních českých youtuberů se liší tím, že probírá aktuální společenská témata, politiku, odvrácenou stranu sociálních sítí či například nebankovní půjčky. Pomocí videí se snaží bořit předsudky ve společnosti.“

Reklama

Výběr článků

Načítám