Hlavní obsah

Gazdík nepustil na Staroměstské náměstí Bartošku a Dyka s manifestem proti Zemanovi

Právo, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda Sněmovny a šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík zakázal Jiřímu Bartoškovi a Vojtěchu Dykovi přečíst na shromáždění občanů na Staroměstském náměstí 28. října jejich protizemanovský manifest. Jak řekl v pořadu Partie na TV Prima, i když s jejich prohlášením v mnoha ohledech souhlasí, k důstojnému a poklidnému uctění státního svátku taková forma nepatří.

Foto: Petr Horník, Právo

Oslava státního svátku 28. října na Staroměstském náměstí. Na snímku Petr Gazdík

Článek

Gazdík, který akci na Staroměstském náměstí organizoval, tímto vyjádřením reagoval na kritiku ministra dopravy Dana Ťoka (ANO). Tomu vadilo, že svátek, který by měl být svátkem všech, lidi postavil do role „kam jdeš, podle toho takový jsi“.

Podle Ťoka v tom byl trochu prvek revolučnosti: „Nechci tvrdit, že to byla revoluce, ale byly tam revoluční prvky, jako že budeme číst prohlášení před každým divadelním představením,“ řekl ministr s tím, že úkolem politiků by nemělo být lidi rozdělovat, ale naopak stmelovat.

Gazdík: To nebyla revoluce, ale uctění svátku

Gazdík se bránil tím, že nešlo o žádnou revoluci, ale o pokojné a důstojné uctění státního svátku. A také o snahu vytvořit prostor pro předání ocenění Jiřímu Bradymu.

Vyzývat občany k občanským nepokojům při uctívání svátku 28. října se z mého pohledu prostě nepatří.
Petr Gazdík (STAN)

„Byl jsem to já, kdo zakázal panu Bartoškovi a panu Dykovi prohlášení na Staroměstském náměstí přečíst. To nebyla žádná revoluce, bylo to důstojné uctění svátku, protože mně uctění 28. října touto formou nesedělo. Vyzývat občany k občanským nepokojům při uctívání svátku 28. října se z mého pohledu prostě nepatří,“ uvedl Gazdík.

Podle něho shromáždění až na pár transparentů s hanlivými výroky a na vystoupení Miroslavy Němcové (ODS), která zvolila kritičtější tón vůči prezidentu Miloši Zemanovi za jeho pročínskou a proruskou politiku, proběhlo klidně a nekonfrontačně.

Němcová použila slova o tom, že ČR by se mohla stát „ruskou gubernií či maňáskem ÚV KS Číny”.

V podhradí se slaví bez Zemana, na Staroměstské náměstí přišly tisíce lidíVideo: Novinky

Akci na Staroměstském náměstí 28. října organizoval Gazdík kvůli nesouhlasu s neudělením státního vyznamenání Jiřímu Bradymu prezidentem Milošem Zemanem, což vyvolalo kritiku části politické scény, veřejnosti i představitelů společenského a kulturního života. Někteří politici kvůli tomu nepřišli na slavnostní večer na Hrad. [celá zpráva]

Anketa

Měl nechat Petr Gazdík 28. října přečíst Jiřího Bartošku s Vojtěchem Dykem manifest proti prezidentovi?
Ano
17,4 %
Ne
82,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16328 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám