Hlavní obsah

Gandalovič se hodlá ucházet o post šéfa ODS, Topolánka zatím nekonfrontuje

Novinky, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lídr ústecké kandidátky a místopředseda občanských demokratů Petr Gandalovič se hodlá ucházet o místo předsedy strany. Členská základna zatím nerozhodla, jestli bude listopadový kongres volební, a současné vedení v čele s Mirkem Topolánkem si to nepřeje. V některých regionech však sílí hlasy požadující, aby se na kongresu předseda volil. Gandalovič si zatím kritiku vůči současnému šéfovi šetří a čeká, jak rozhodnou členové.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Petr Gandalovič

Článek

"V případě, že bude listopadový kongres volební, nebo pokud bude nějaký další volební kongres nebo podobně, tak bych se o to ucházel,“ sdělil Novinkám exministr zemědělství Gandalovič.

Dalších komentářů se ale zdržel s tím, že přes média nehodlá nic vzkazovat. "Já nebudu teď vzkazovat přes média, proč by měl být pan Topolánek nahrazen. Nechci nic rozšiřovat a zatím je to na rozhodnutí členské základny, jestli ten kongres bude volební nebo ne,“ dodal místopředseda ODS.

Pokud by se Gandalovič stal skutečně předsedou, čekal by ho při jarních sněmovních volbách náročný test, kdy by se coby šéf ODS střetl v Ústeckém kraji s hlavním rivalem předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem. Souboje s Paroubkem se ale Gandalovič neobává.

"Proti panu Paroubkovi jsem stál i v minulých volbách a myslím, že veřejnost může posoudit, jak jsme si vedli,“ řekl Gandalovič. Před třemi lety zvítězil Paroubek v tomto kraji před Gandalovičem těsně o necelých sedm desetin procenta. 

Silný mandát? Jen v tajných volbách 

Topolánek v poslední době čelí v některých regionech vlně nespokojenosti kvůli svému odchodu ze Sněmovny a dalším neuváženým krokům. Některé oblastní sněmy tvrdí, že pokud Topolánek žádá silný mandát do voleb, pak by si o něj měl říci v tajném hlasování. Argumentace zaznívá z Ústecka, Karlovarska, Jihočeska, volební kongres požaduje i část středních Čech a Prahy, jejichž základny mají tradičně nejsilnější pozice.

Proti uspořádání volebního kongresu vystupuje minulý Topolánkův protikandidát pražský primátor Pavel Bém s tím, že Topolánek byl loni zvolen na dva roky. Podle něj by nový šéf byl v kritické době jen krátkodobou obětí. 

Reklama

Výběr článků

Načítám