Hlavní obsah

Gandalovič ke kandidatuře na šéfa ODS: Chci být považován za alternativu

Právo, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda ODS Petr Gandalovič usiluje o to, aby nadcházející kongres strany byl volební a aby na něm Topolánek požádal o důvěru. Pokud by delegáti nepotvrdili mandát současného šéfa občanských demokratů, chce Gandalovič kandidovat na předsedu ODS.

Článek

Co vás vedlo k rozhodnutí kandidovat na šéfa ODS?

Chtěl jsem, abych byl v případě, že dojde k volbám na kongresu, považován za jednu z alternativ.

Oznámil jste to již Mirku Topolánkovi?

Ano. Pan Topolánek to ví.

Jak reagoval?

To myslím, že není předmětem našeho rozhovoru.

Výkonná rada v pondělí volební kongres odmítla. Jak k němu chcete dojít?

Je to věc diskuse na jednotlivých úrovních strany. Je řada dalších regionů, které mohou mít podobný názor. Je to zatím otevřená věc. Uvědomuji si, že čas je krátký, ale na druhou stranu je celkem legitimní, že se na vnitrostranické půdě mluví o budoucnosti strany.

V čem myslíte, že jste lepší než Topolánek?

To je přesně to, o čem budu případně hovořit před naší členskou základnou. Takže se omlouvám, není vhodné to vzkazovat přes média.

Byl váš krok koordinován se stranickými organizacemi, které se už pro volební kongres vyslovily?

Neřekl bych, že je to koordinované. Někde k těm rozhodnutím došlo teď, někde k nim možná dojde v budoucích dnech.

Například senátor z vašeho regionu Jaroslav Kubera vaše rozhodnutí netušil. Nebylo tedy projednáno v ODS Ústeckého kraje?

Zatím v Ústeckém kraji, pokud vím, se takto vyjádřila mostecká, ústecká a litoměřická oblastní rada.

Nemohou vás poškodit aféry s mrtvými dušemi v ODS na Ústecku?

Já jsem se od těch věcí jednoznačně distancoval. V žádném případě s tím nemám nic společného a s takovými postupy nesouhlasím. Spíš myslím, že to bylo trošku ze strany mých tehdejších soupeřů při volbě na kongresu. Já podporuji takové změny stanov, aby se v ODS nemohly v žádném případě zvyšovat počty členů nad rámec přirozeného vývoje.

V ODS na Ústecku se mluví nejméně o dvou táborech. O tom vašem a skupině kolem exministra dopravy Aleše Řebíčka. Budete jednotní?

Každá organizace, pokud tam jsou osobnosti v různých částech regionu, má tendenci vždycky podporovat osobnost z toho svého kousku. To je celkem přirozené.

Nedomníváte se, že v souvislosti s vaší kandidaturou mohou vypuknout boje uvnitř ODS na Ústecku?

Ne. Já si myslím, že se toho není třeba obávat, členská základna přirozeným způsobem částečně poklesla, takže nečekáme žádný vývoj v tomto směru.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám