Hlavní obsah

Funkci předsedy či místopředsedy nemá jen 57 poslanců a 16 senátorů

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Sedmapadesát poslanců ze dvousetčlenné Sněmovny by si mohlo s trochou nadsázky připadat jako méněcenných. Právě tolik z nich totiž podle zjištění Práva „neurvalo“ od začátku volebního období žádnou funkci s příplatkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Článek

Pracují za základní plat 55 900 korun hrubého. K tomu pobírají ještě zdaněné paušální náhrady na dopravu, stravu a reprezentaci v rozmezí od 29 tisíc do 39 400 korun měsíčně. Záleží na místě bydliště zákonodárce. Čím dále od Prahy, tím větší náhrady.

Na počtu placených funkcionářů by nebylo nic zvláštního. Alespoň ne v českém parlamentu. Háček je pouze v tom, že na počátku volebního období přišla koalice ODS, TOP 09 a VV s veřejným příslibem: funkce budeme rozdělovat s rozmyslem, abychom ušetřili.

To v Senátu si s funkcemi příliš hlavy nelámou. Z jednaosmdesáti členů horní parlamentní komory jich bez funkce zůstalo jen šestnáct.

Čtyřicet podvýborů

Pro poslance bylo strašákem minulé volební období, kdy bez funkce a tudíž několikatisícového měsíčního příplatku bylo jen pětatřicet z nich. Z tohoto pohledu se tak nová Sněmovna bezesporu drží zkrátka.

Poslancům se podařilo udržet pod kontrolou i množství podvýborů, kterých je nyní čtyřicet. Na počátku se přitom shodli, že by jejich počet neměl překročit jednapadesát. A také počet místopředsedů Sněmovny se snížil na tři, zatímco v minulosti v čele sedělo vedle šéfa pět i šest lidí.

Senát se do podobných kroků navléknout nenechal. V jeho čele sedí vedle předsedy hned pět místopředsedů.

Přemnožení místopředsedové

Stačí veřejné oslovení „pane místopředsedo“ či „paní místopředsedkyně“ v parlamentním kuloáru a rázem reaguje téměř každý. Lhostejno přitom, zda jde o činovníka komory, výboru, podvýboru či poslaneckého klubu. Ti všichni mají za svou funkci i příplatek.

S místopředsedy výborů se ve Sněmovně roztrhl pytel. Třeba třicetičlenný hospodářský výbor jich má hned sedm, stejně tak rozpočtový výbor. Poslední s třiceti členy − výbor pro obranu a bezpečnost − se spokojil s šesti místopředsedy.

Kolik berou před zdaněním
Funkceplatnáhrady
poslanec a senátor55 90029 000 až 39 400
předseda výboru, klubu, komise78 70029 000 až 39 400
místopředseda výboru, předseda podvýboru67 30029 000 až 39 400
místopředseda podvýboru61 60029 000 až 39 400
místopředseda komory106 60028 000
předseda komory150 10030 100

Nyní ale koalice chystá jeho rozdělení na dva výbory: jeden pro obranu, druhý pro bezpečnost. Kvůli umístění véčkařského šéfa Radka Johna do čela bezpečnostního výboru. Tímto krokem tak počet funkcionářů naroste. Těžko předpokládat, že se oba výbory spokojí jen s třemi místopředsedy, když nejmenší počet místopředsedů ve sněmovních výborech jsou čtyři. To v případě těch, kteří mají patnáct nebo šestnáct členů.

Senát ale Sněmovna předčí jen stěží. V senátních výborech sedí po deseti až jedenácti lidech, přičemž polovina z nich jsou v jeho vedení. Třeba v desetičlenném ústavněprávním výboru je vedle předsedy pět místopředsedů.

Ačkoli politici obvykle popírají, že motivací pro počty funkcionářů jsou tisícové příplatky, v parlamentu platí letité pravidlo: čím více funkcí strana mezi své lidi rozdělí, tím větší loajality se může dočkat. A tím víc lidí má zajištěných penězi ze státního rozpočtu.

Příplatek určitě není k zahození v situaci, kdy si poslanci a senátoři snížili od začátku letošního roku až do konce volebního období své platy o dalších pět procent a k tomu poprvé za šestnáct let zdanili paušální náhrady. Suma sumárum tak přišli až o dvacet tisíc korun čistého měsíčně.

Poslanci ovšem tvrdí, že dobrý úmysl se zadařil. „Statistiku jsem si nedělal, ale určitě je to lepší, než to bylo,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Podle něj jde o to, kolik se ušetřilo peněz.

„Podvýborů je rozhodně méně, důležitá je podle mě suma, kolik jsme ušetřili na příplatcích pro poslance jako vcelku. To je to nejdůležitější číslo, jestli je to pět nebo deset procent, to já nevím,“ tvrdí Stanjura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám