Hlavní obsah

Frymburk u Lipna usiluje o statut lázeňského města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frymburk

Městys Frymburk u lipenské vodní nádrže se chce stát lázeňským městem. Má ložisko s léčebnou rašelinou i povolení k její těžbě. Procedury by se uskutečňovaly v místním wellness hotelu. Výhodou statusu Přírodní lázeňské město, o který městys žádá vládu, je také to, že by přijížděli i hosté, kterým léčebné pobyty proplácejí pojišťovny.

Foto: Pavel Orholz, Novinky

Městys Frymburk u lipenské vodní nádrže.

Článek

„Pokud vše půjde podle plánu, stal by se Frymburk lázeňským městem od 1. července letošního roku. Dostal se mezi českou lázeňskou smetánku a destinaci by bez ohledu na roční období a počasí vyhledávali hosté i kvůli procedurám,“ sdělil Novinkám destinační manažer Lipenska Pavel Pechoušek.

Městys Frymburk má 1400 obyvatel a ročně jej navštíví desítky tisíc hostů. „Lázeňská péče by se týkala asi dvou set hostů denně,“ podotkl Pechoušek.

Pokud by městys dostal status a splnil podmínky, mohli by do některých penzionů a hotelů přijíždět také hosté, kterým léčebné pobyty proplácejí pojišťovny. Podobně jako je tomu například v Třeboni nebo v Bechyni.

„Znamenalo by to další příliv hostů i mimo hlavní sezonu a příležitost pro naše podnikatele. S tím souvisí i další pracovní místa. Když vše dobře půjde, tak někdy, spíš ve druhé půlce roku 2025 by se zde skutečný lázeňský provoz mohl zahájit,“ uvedl starosta Frymburku Oto Řezáč (Frymburk náš domov).

Západočeské lázně si zimní sezonu spíše chválí, po Velikonocích očekávají více hostů

Cestování

V minulých letech získal Frymburk pozemky, kde se nachází ložisko peloidu, tedy rašeliny nebo slatiny s léčebnými účinky. „Tento přírodní léčebný zdroj je to, na čem naše samotné lázeňství dle zákona můžete postavit. Samozřejmě že máme už povolení i k těžbě rašeliny. Jeho získání bylo velmi náročně,“ zmínil Řezáč.

Rašelinu budou používat k procedurám a také zpracovávat ve Wellness hotelu Frymburk, který vlastní soukromá akciová společnost. Hotel čeká přestavba jednoho celého pavilonu, ve které vzniknou lázně s pohybovou a fyzikální léčbou, slatinovými koupelemi, rašelinnými zábaly i dalšími procedurami. V plánu je rekonstrukce prostorů bývalého konferenčního sálu.

„K ní se přistavuje technologická část, místo, ve kterém bude probíhat proces zpracování přírodního rostlinného materiálu do finální podoby, která bude sloužit k léčebným účelům. Po využití příslušného množství peloidu (rašeliny a slatiny) bude rostlinný materiál odvážen zpět na rašeliniště k humifikačním procesům, které obnoví účinnost a vlastnosti peloidu,“ vysvětlil ředitel hotelu Bořivoj Vágner.

Velké plány

K místnímu rašeliništi nyní Frymburk buduje přístupové cesty, ochranná pásma nebo oplocené průzkumné vrty. „Je to velice složitá mozaika činností složená zhruba snad z tisícovky jednotlivostí, které je třeba poskládat. Městys nyní například hledá místa pro nové turistické trasy. Vedle Wellness hotelu Frymburk máme asi 30 hektarů lesa, ve kterém plánujeme turistické cesty pro pěší i kola. Chystáme i síť chodníků se štěrkem a drtí, která bude zasahovat do lesa a sestupovat k lipenskému jezeru,“ konstatoval starosta.

Podle Řezáče je tento projekt pro Frymburk velkou šancí. Frymburk se inspiruje také v lázeňské Třeboni, nebo v nedalekém Bad Leonfeldenu v Rakousku.

V České republice je nyní 36 lázní. Na jihu Čech tento status patří Třeboni na Jindřichohradecku, Bechyni na Táborsku a Vráži na Písecku.

Odstartovala proměna plzeňských lázní za dvě miliardy. Začíná se bouráním

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám