Hlavní obsah

Západočeské lázně si zimní sezonu spíše chválí, po Velikonocích očekávají více hostů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Právě končící zimní sezonu hodnotí hoteliéři v západočeských lázních z pohledu návštěvnosti víceméně za celkem slušnou. Navýšení počtu klientely očekávají provozovatelé po Velikonocích. Stále ale platí, že objednávky pobytů přicházejí povětšinou na poslední chvíli. Mezi klientelou převládá tuzemská a ta přijíždějící z Německa.

Foto: Rudolf Voleman, Novinky

Centrum Karlových Varů lákalo v zimě především německé a tuzemské návštěvníky.

Článek

„Leden a polovina února byly z hlediska návštěvnosti zlaté,“ uvedl předseda sekce Asociace hotelů a restaurací v Karlovarském kraji Jan Kronika s tím, že druhá polovina února byla slabší, ale že to bývá vždy před Velikonocemi zvykem. „Nestěžujeme si,“ dodal.

V Karlových Varech převažovala v zimě na delších pobytech především německá klientela, zatímco česká podle Kroniky přijížděla jen na prodloužené víkendy na wellness. Předseda asociace doufá, že nadcházející sezona bude alespoň taková jako ta loňská. „Myslím, že se zdražovat nebude. Nemůžeme si to dovolit, protože lidi přestanou okamžitě jezdit,“ uvedl k vývoji cen Kronika.

„Letošní zima byla z hlediska návštěvnosti lepší než ta loňská,“ potvrdil ředitel hotelu Thermal v Karlových Varech Vladimír Novák „Pro nás je nejdůležitější domácí turismus, a to i mimo sezonu,“ konstatoval Novák s tím, že objednávky pobytů dopředu jsou levnější než ty provedené na poslední chvíli.

Porazila i Heineken či Guinness. Prohlídková trasa po Prazdroji je nejlepší v Evropě

Cestování

V Mariánkách cítí ochlazení

V Mariánských Lázních byla v posledních týdnech poptávka zejména po víkendových pobytech. „Cítíme určitě ochlazení, zejména u hostů z Německa, takže ta nadcházející sezona je s velkým otazníkem,“ poznamenal generální ředitel lázeňské společnosti Ensana v Mariánských Lázních Karel Kalivoda.

„Nejsme úplně nejoptimističtější, ale uvidíme, jak se sezona rozjede,“ dodal ředitel s tím, že ceny se meziročně navýšily. „Možná to bylo příliš ambiciózní, takže budeme asi muset podniknout nějakou nabídkovou akci,“ dodal Kalivoda.

Anketa

Jezdíte přes zimu do lázní?
Ano, pravidelně
16,5 %
Spíše výjimečně
15,5 %
Jezdím přes léto
18,6 %
Nejezdím do lázní vůbec
49,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 97 čtenářů.

Jako dobrou, zejména u české klientely, hodnotí návštěvnost v zimě Eliška Vildová ze společnosti Františkovy lázně Aquacentrum. „Zima byla lepší než loňská a také se nám podařilo stabilizovat segment zdravotních pojišťoven,“ uvedla ředitelka.

„Je vidět rostoucí počet zahraniční klientely. V hledáčku jsou klasické dlouhodobé léčivé pobyty,“ pokračovala Vildová, podle které se ceny zásadně měnily vloni a letos pouze dílčím způsobem. Jaký bude zbytek sezony, si netroufla odhadnout, ale věří, že bude meziročně lepší.

„Zima, alespoň co se týká pacientů jezdících za léčebnou kúrou, byla dobrá,“ uvedl generální ředitel společnosti Léčebné lázně Jáchymov Josef Ciglanský, podle kterého se ale kapacity zaměřené na lyžaře nenaplnily podle očekávaných předpokladů.

„Nepřála nám letos zima,“ komentoval. V Jáchymově převažovala až z 65 % tuzemská klientela a zbytek tvořili Němci, nechyběli ani Arabové. „Doufáme, že porosteme v obsazenosti meziročně o zhruba pět procent,“ uzavřel Ciglanský, podle něhož ceny meziročně vzrostly do pěti procent.

V Ostravě mají novou atrakci: největší motýlí dům v Česku. Návštěvníky ochutnává tisícovka exotických motýlů

Cestování

Může se vám hodit na Firmy.cz: Lázně

Reklama

Výběr článků

Načítám