Hlavní obsah

Fotbaloví výtržníci se možná budou muset v době zápasů hlásit policii

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
PRAHA

Ačkoli fotbaloví funkcionáři volají po přísnějších zákonech, které by jim umožnily vykázat agresivní diváky z fotbalových stadiónů, ministerstvo vnitra jim v tom nevyhoví. Podle zprávy, kterou připravilo pro jednání vlády, nejsou nové zákony třeba. Uvažuje o tom, že oklikou zabrání největším výtržníkům na zápasy chodit.

Článek

Zpráva Ivana Langra (ODS) připouští možnost zavedení nového alternativního trestu, kterým by se výtržníkům zakázaly návštěvy vymezených druhů akcí s účastí veřejnosti. Problém je však v tom, že je v současné době obtížné těmto lidem zabránit, aby se na stadión v davu vloudili.

Ministerstvo proto uvažuje o zavedení britského modelu, kde stanovili pro pachatele diváckého násilí povinnost hlásit se v inkriminovanou dobu na policii.

Předvolání jako prevence

Například před zápasem Sparta–Slavia, kde se často objevují projevy hrubého chování, by „známé firmy“, které již někdy pořadatelé museli ze stadiónu nechat vyvést a měly by dostat zmíněný alternativní trest, obdržely předvolání na určitý den a přesnou hodinu.

Ta by se „náhodou“ shodovala se začátkem derby. V českých podmínkách by to nebylo zřejmě na policejní stanici jako v Británii, ale na pracovišti probační a mediační služby, která má u nás dozor nad výkonem těchto alternativních trestů. A tak místo na stadiónu by kajícník seděl v kanceláři a zpovídal se z toho, jak řádně ve své zkušební lhůtě žije a nepáchá žádné výtržnosti.

Podle ministerstva by se taková povinnost mohla stanovit obecně, aby se takové kontrolní návštěvy u probačních úředníků staly v době nejrizikovějších zápasů pravidlem. To ale podle vnitra předpokládá, že probační a mediační služba bude v takovém cíleném prověřování důsledná.

Tejc: Jedno opatření nestačí

Podle bezpečnostního experta ČSSD, poslance Jeronýma Tejce by takové zatížení pro probační a mediační službu ale nebylo dobré a byla by to práce spíše pro policii. „Při současném personálním obsazení a úkolech, které již dnes musí služba plnit, to může být kontraproduktivní. Je nesmysl, aby v době zápasů hlídala skupinky fanoušků, kteří se naopak na místě mohou domluvit na jiných lumpárnách. A protože by je tady asi těžko mohli zdržovat tři a půl hodiny, pak by jim nikdo nezabránil, aby se ještě k fanouškům nepřipojili,“ řekl Právu Tejc.

Podle něho jsou v Británii úspěšní v boji proti násilí na stadiónech proto, že tu jde ruku v ruce více opatření. „Není dobré vytrhovat jedno opatření, ale je třeba ho doplnit třeba turnikety, které neumožní vstup houfu diváků, a také kamerovým systémem či databází problémových fanoušků, čímž se identifikují pachatelé násilí na stadiónech,“ je přesvědčen poslanec.

K argumentu, že taková opatření si vyžádají desítky miliónů korun, na které provozovatelé stadiónů nemají peníze, připomněl, že v Británii se na kamerách podílel stát. „Obávám se, že by probační a mediační služba mohla být dražší než náklady na kamerový systém,“ dodal Tejc, jemuž se na návrhu ministerstva vnitra líbí možnost zavedení nového alternativního trestu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám