Hlavní obsah

Foldyna: Pro ČSSD jsem byl xenofob a nacista, tak jsem šel do SPD

• Aktualizováno
Novinky, Renáta Bohuslavová

V ČSSD jsem vyznával národní zájem a používal selský rozum, byl jsem pro ně nacista a xenofob, prohlásil v úterý ve Sněmovně bývalý poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. A rozhodl se tak změnit barvy a jako nestraník vyrazil do SPD a poprvé s nimi veřejně vystoupil na tiskové konferenci. Šéf ČSSD Jan Hamáček celou situace glosoval příslovím - svůj k svému.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zleva šéf poslanců SPD Radim Fiala, poslanec Jaroslav Foldyna, předseda SPD Tomio Okamura

Článek

„Požádal o členství v poslanckém klubu SPD jako nestraník. Politický program SPD se shoduje se všemi postoji a prioritami,” uvedl předseda SPD Tomio Okamura.

Podle Foldyny se jeho bývalá strana změnila. „Třicet let jsem v ČSSD. V roce 1989 jsem ji spolu obnovoval a byla to strana, která dělala politiku pro dolních 10 milionů, jak to říká s oblibou pan prezident. A byl to pan prezident, který stranu vyprofiloval k respektování národních zájmů a odpovědnosti k této zemi,” pokračoval Foldyna s odkazem na Miloš Zemana.

ON-LINE: Sněmovna schválila ekonomická opatření v době koronaviru

Domácí

Dnes je podle něj strana úplně jiná. „ČSSD dneška usiluje o rozpuštění této země v rámci EU. ČSSD slovo národní zájem v zásadně nepoužívá a lidé, kteří vyznávají tuto myšlenku, odpovědnost a selský rozumu jsou pro řadu především mladých soc. dem. xenofobové, nacisti a fašisti. Já jsem se nezměnil, změnila se soc. dem., a proto jsem se rozhodl jít touto cestou,” dodal Foldyna a vyrazil tak do SPD Tomia Okamury.

Hamáček: Svůj k svému

Šéf ČSSD Jan Hamáček nevidí důvod vstupu Foldyny do klubu SPD dlouze komentovat.

Novinkám jen krátce napsal, že jeho bývalý kolega mluví o ČSSD stejně jako Tomio Okamura. „Takže se dá říct jen svůj k svému a ještě koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Dál nedivím důvod reagovat,” napsal Hamáček.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec Jaroslav Foldyna

Foldyna z ČSSD vystoupil v únoru. S vedením strany se do sporu za poslední roky dostal několikrát. Pro většinu straníků to nebylo velké překvapení.

Už koncem února Foldyna oznámil spojení s SPD, když se rozhodl kandidovat do letošních krajských voleb v Ústeckém kraji na třetím místě jejich kandidátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám