Hlavní obsah

Fischer si kvůli dalajlámismu rýpnul do Nečase a setkal se s Kissingerem

Novinky, Jiří Ovčáček
NEW YORK

Prezidentský kandidát Jan Fischer se ve čtvrtek v New Yorku setkal s bývalým ministrem zahraničí USA Henrym Kissingerem. Hlavními tématy rozhovoru byl pohled na svět, Evropu, transatlantickou vazbu a vztah USA a ČR. Fischer si také rýpnul do premiéra Petra Nečase (ODS), když poukázal na to, že republikánský senátor John McCain, se kterým jednal ve středu, se inspiroval dalajlámou.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Jan Fischer s Henrym Kissingerem

Článek

„Zajímám se o ČR,“ řekl Kissinger na úvod schůzky s uchazečem o Hrad. Fischer si bývalého ministra zahraničí váží. „Henry Kissinger je jedna z největších osobností světové politiky, člověk s velkým rozhledem, s obrovským pochopením pro problémy střední Evropy. Je to zkušený politik,“ řekl Fischer Novinkám.

Kissinger se během setkání ptal Fischera na přímou volbu prezidenta v ČR. "Zajímal se o předvolební situaci v ČR, o způsob přímé volby, kolik je kandidátů, chtěl znát profily těch nejvýznamnějších, " sdělil Fischer po jednání.

S republikánem McCainem o dalajlámovi

O dění v ČR, včetně přímé volby prezidenta, projevil už ve středu velký zájem John McCain, republikánský senátor a soupeř současného šéfa Bílého domu Baracka Obamy ve volbách v roce 2008. „Velmi živě se zajímal o problémy ČR a Evropy. Bylo vidět, že mu leží na srdci transatlantická vazba,“ popsal Fischer setkání s McCainem.

Při jednání se senátorem došlo mimoděk i na téma, které rozvířilo politické vody v ČR. Republikánský senátor totiž prohlásil, že se ve svém životě inspiroval dalajlámou, Václavem Havlem a barmskou disidentkou Su Ťij.

Právě do „dalajlámismu“ se pustil premiér Petr Nečas (ODS), když hovořil o překážkách českého exportu. Fischer poukázal na to, že McCain je pravicovým senátorem, a přesto se podpory tibetského duchovního vůdce nevzdává. „To někomu nabourává divoké teorie o dalajlámismu,“ rýpnul si.

Republikánský senátor slíbil, že pokud bude Fischer zvolen prezidentem, přijede do Prahy na inauguraci. Politici se přitom nesetkali poprvé. V prvním případě ale nešlo o osobní schůzku.

McCain byl pozorovatelem při prvních svobodných volbách v Československu po listopadových událostech, které se konaly v roce 1990. Fischer z pověření vlády vyhlašoval výsledky hlasování a McCain byl v tu chvíli přítomen ve stejné místnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám