Hlavní obsah

Fischer pokřtil knihu vzpomínek se svými exministry, dorazil i Barták

– Praha • Aktualizováno
Právo, Jan Rovenský

Bývalý premiér úřednické vlády Jan Fischer, který v dobách svého úřadování v popularitě předběhl i prezidenta Václava Klause, představil v pátek své vzpomínky na rok ve funkci pod názvem Ano, pane premiére, aneb Rozhašená země.

Článek

"Kniha není jen o vládnutí a o třinácti měsících ve Strakově akademii. Je to most mezi mým dětstvím a vládnutím. Nechtěl jsem odhalovat nějaké senzační nálezy, snažil jsem se pokud možno být vlídný," řekl s tím, že si nepřál, aby se v knížce objevovaly drsnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Šampaňským zalil Fischerovu knihu rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls, přihlíželi tomu kromě autora také herci Miluše Šplechtová a Jan Hrušínský.

Fischer v knize například vzpomíná, jak mu o půlnoci, kdy seděl v pyžamu, zavolal z Bílého domu americký prezident Barack Obama do pražského paneláku.

Foto: Petr Horník, Právo

Křtu knihy Jana Fischera (uprostřed) se zúčastnil i herec Jan Hrušínský (vlevo) nebo také eurokomisař a bývalý ministr pro evropské záležitosti Fischerovy vlády Štefan Füle.

Nevyloučil návrat do politiky, podle něj by to ale už nesmělo být "na zavolanou" po telefonu, ale na přání lidí.

Fischer uznal, že mnohdy velké životní zvraty byly dány náhodou a vyzdvihl pozitivní roli své rodiny a přátel. "Všechna pozlátka a světská sláva jsou věci pomíjivé, ale dobří přátelé jsou vzácní," dodal Fischer. Ten nyní pracuje v Londýně jako viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj.

Foto: Petr Horník, Právo

Křest Fischerovy knihy se nenechali ujít ani jeho bývalí ministři zahraničí a obrany Jan Kohout a Martin Barták.

Na křest se dostavili exministři Fischerovy vlády Juraj Chmiel, Jan Kohout, nynější český eurokomisař Štefan Füle a také současný náměstek ministra financí Martin Barták, který je v současnosti na neplaceném volnu a čelí podezření z korupce. Přišli i Fischerovi bývalí kolegové z Českého statistického úřadu či exšéf Úřadu vlády Jan Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám