Hlavní obsah

Firmy do propan-butanu přimíchávaly nepovolené látky, zjistila inspekce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnosti Tempo gas a Kralupol přimíchávaly do propan-butanu pro běžné spotřebitele butan-butenovou směs, která je karcinogenní a mutagenní a jejíž použití je povoleno pouze v průmyslu. Informovala o tom Česká inspekce životního prostředí (ČIZP), která později upřesnila, že samotné výsledné produkty pro spotřebitele karcinogenní nebyly. Firmám hrozí pokuta do jednoho milionu korun.

Foto: Envato Elements

Tlakové lahve (ilustrační foto)

Článek

Butan-butenová směs se smí používat pouze v průmyslu jako topné médium, případně jako meziprodukt pro výrobu dalších chemických látek.

Firmy ji však přimíchávaly do propanu-butanu, který používají v plynových lahvích běžní spotřebitelé. Karcinogenní, respektive mutagenní látky mohou vyvolat rakovinné bujení, případně genetické poškození. Zpráva proto vzbudila rozruch, inspekce tak následně vydala upřesnění, že spotřebitelům žádné nebezpečí nehrozilo.

„Podstatou sdělení bylo, že některé firmy přidávaly do LPG příměs, jež je klasifikována jako karcinogen a mutagen, a kterou k tomuto účelu nesměly použít. Šetřením však nebylo prokázáno, že by výsledné směsi měly být klasifikovány jako karcinogen nebo mutagen. Dle vyjádření oborového sdružení (viz tisková zpráva ZDE) k této praktice již v současnosti nedochází,“ uvedla inspekce.

Nic karcinogenního jsme na trh neuvedli, ujišťuje firma

„Naše LPG není mutagenem či karcinogenem. Nadto od použití butan-butenové směsi pro výrobu LPG jsme již před dvěma lety upustili. Obsah látky 1,3-butadien ve svých produktech pravidelně kontrolujeme a výrobek, který by obsahoval nadlimitní množství, na trh neuvádíme a nikdy jsme neuvedli,“ reagovala firma Kralupol.

Za obě společnosti zmíněné ve zprávě ČIŽP se postavila také Česká asociace LPG. „1,3 butadien, který ČIŽP zmiňovala ve své zprávě, je skutečně klasifikován jako karcinogen. Ale stejně jako u mnoha jiných látek, se kterými se spotřebitelé denně setkávají, existují i v případě butadienu předpisy omezující jeho maximální koncentraci ve směsi, která je pro člověka považována za bezpečnou. Butadien se tak vyskytuje v různých chemických výrobcích na celém světě, ale pouze ve stopovém, neškodném množství,“ konstatovala asociace s tím, že kontrolní orgány dosud nikdy prodej LPG klasifikovaného jako karcinogen nebo mutagen nezaznamenaly.

ČIŽP uvedla, že zveřejnění výsledků kontrol je pouze začátkem, po němž bude následovat řízení o přestupku kvůli porušení chemických předpisů.

V souvislosti se zjištěnými skutečnostmi hodlá ČIŽP v namátkových kontrolách zkapalněných plynů a jejich analýzách na možnou zdravotní závadnost pokračovat i v příštím roce.

Zachytíme i nejčasnější stadia rakoviny, říká český vědec Holčapek

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám