Hlavní obsah

Firma Residomo se 43 tisíci bytů po OKD je na prodej

Právo, plk

Největší poskytovatel nájemního bydlení v České republice, společnost Residomo, jež vlastní více než 43 tisíc bytů na severu Moravy a ve Slezsku, je na prodej. Informaci potvrdili zástupci stávajících majitelů, kterými jsou investiční fondy Blackstone a Round Hill Capital. Zájem o Residomo, jež spravuje bývalé byty těžební firmy OKD, později Byty RPG, mají jen zahraniční fondy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zaznamenali jsme zájem velkých evropských firem na poli nájemního bydlení. Důvodem je zvýšený zájem investorů o region střední a východní Evropy a Residomo je zajímavá firma. Více nemůžeme komentovat,“ sdělila mluvčí Residoma Kateřina Piechowicz a potvrdila tak předchozí zprávu Hospodářských novin.

Piechowicz dodala, že stávající nájemníci se nemusí bát, potenciální změna vlastníka podle jejích slov nemá na nájemní vztahy vliv.

Podle ředitele společnosti Round Hill Capital pro střední Evropu Stana Kubáčka začali vlastníci Residoma o prodeji vyjednávat s několika zájemci už na podzim. „Vyjednávání stále pokračuje,“ ujistil.

Firma vlastní zejména v Moravskoslezském kraji desetitisíce bytů, ve kterých bydlí přes 90 000 lidí.

Sdružení varuje před prodejem

Na kolik by mohla koupě Residoma přijít, není jasné. Půjde ale o desítky miliard korun. Výroční zpráva společnosti totiž hovoří o tom, že cena nemovitého majetku je 31,7 miliardy korun, přičemž loňské tržby Residoma činily 3,3 miliardy a čistý zisk byl 1,2 miliardy korun. Samotní nájemníci o možné změně vlastníka bytů moc nevědí.

„Téma by to bylo zajímavé, kdyby prodávali byty nájemníkům, ale pokud se mění jen majitel, tak nás to asi nijak nezasáhne. Pokud tedy nebudou zvyšovat nájem nebo se nevykašlou na servis, služby,“ řekl jeden z nájemníků společnosti Residomo Jakub Kahánek z Havířova.

Pohledávky Citibank za OKD platí, rozhodl soud

Ekonomika

Předseda Sdružení nájemníků BYTYOKD. CZ, hájícího zájmy nájemníků, Roman Macháček však řekl ČTK, že vidí riziko v tom, že by nový majitel mohl byty začít rozprodávat za tržní ceny, ačkoliv bytový fond byl zprivatizován za hluboko netržních podmínek.

Skupina, která byty zprivatizovala v roce 2004, má podle něj stále povinnost dodržovat závazky z privatizační smlouvy, tedy zajistit předkupní právo pro nájemníky za netržní ceny.

„Když to přeprodává dál, má povinnost zajistit, že to dodrží nový vlastník. Je ale otázka, jakým způsobem je to právně zajištěno,“ poznamenal Macháček, podle něhož má stát povinnost nad tím dohlížet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám