Hlavní obsah

Finanční úřad neodpustil brněnskému soudu dvoumiliardovou sankci

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Brněnský Krajský soud neuspěl se svým odvoláním proti téměř dvoumiliardové sankci za stavbu moderního justičního areálu, kterou mu vyměřilo Finanční ředitelství v Brně za administrativní pochybení.

Foto: Igor Zehl, ČTK

Justiční areál v Brně

Článek

Soud by měl nyní peníze vrátit státu, podle vedení krajského soudu se ale jedná jen o účetní operaci v rámci státního rozpočtu, tedy přesun prostředků z jedné rozpočtové kapitoly do druhé. Přesto se soud pokusí požádat o prominutí sankce.

„Finanční ředitelství neuznalo naše argumenty. I nadále na nich trváme, nicméně nezbývá než rozhodnutí respektovat. Vzhledem k tomu, že vedení soudu má rozhodnutí k dispozici teprve od středy, musí se nejprve důkladně seznámit s jeho odůvodněním a poté zvážit možnosti, které stanoví daňový řád a zákon o rozpočtových pravidlech," prohlásila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková.

"Další postup bude pravděpodobně ten, že požádáme o posečkání se splatností odvodu a o jeho prominutí. Je třeba zdůraznit, že nikomu nevznikla škoda a že se jedná o účetní operaci, týkající se státního rozpočtu, tedy o situaci, kdy stát platí opět státu,“ dodala Sedláčková.

Za ony dvě miliardy korun byl postaven Justiční areál, v němž sídlí Městský soud v Brně, Okresní soud a státní zastupitelství Brno venkov. Původně se pro stavbu uvažovalo o částce 800 miliónů korun, po přesném vyčíslení nákladů ale cena vzrostla na dvojnásobek a později náklady vyrostly až na 1,9 miliardy korun. Předseda krajského soudu Jaromír Pořízek už v minulosti upozornil, že původní plány nepočítaly například s celou novou budovou státního zastupitelství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám