Hlavní obsah

Filipiová rozjíždí novou tvorbu standardů zdravotní péče

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) v úterý představila projekt tvorby standardů zdravotní péče. Jejich výsledkem bude podle ministryně zpřístupnění nejmodernější zdravotní péče založené na nejnovějších poznatcích a znalostech specialistů všem pacientům ČR. Dodala, že standardy péče budou výhodné pro pacienty, lékaře i pojišťovny.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová včera představila projekt standardů zdravotní péče.

Článek

Pacient by měl podle Filipiové daleko více se z nich dozvědět, na jakou péči při daném onemocnění má nárok, a zároveň se tak více podílet na rozhodování o svém zdravotním stavu. Lékař bude mít prý přehled o nejvhodnějších a nejaktuálnějších lékařských postupech při léčení konkrétní diagnózy.

Zdravotní pojišťovna má díky standardům získat možnost garantovat kvalitní péči svým pojištěncům a bude mít v rukou i nástroj pro financování zdravotní péče. V případě nedodržování standardů bez zjevného důvodu bude moci pojišťovna se zařízením zrušit smlouvu.

„Tím, že pacient bude vědět, na co má přesně nárok, tak pokud bude lékařem poškozen, bude moci jednoznačně poukázat na odborné standardy a říci - pane doktore, vy jste se v tomto případě odchýlil od doporučeného standardu. Dosud takový nárok nemá,“ uvedla ministryně.

Má být i placený nadstandard

Podle ministryně stanovení standardů zdravotní péče zároveň umožní pacientům, aby si připlatili za nadstandardní zdravotní péči. V takovém případě doplatí rozdíl mezi standardním způsobem léčby a nadstandardním. To dosud možné není.

Aby to bylo možné, k tomu je třeba i schválit reformní zákon o zdravotních službách. Poslanci však k němu mají velké výhrady a tak ministerstvo některé jeho paragrafy, které se týkají i standardní péče, vsunulo do protikrizového balíčku, který vláda schválila minulý týden. Zda ho schválí i Sněmovna, zatím jasné není.

Po dvou letech nutná aktualizace

Standardy zdravotní péče se budou vytvářet od poloviny letošního roku až do roku 2013, platné budou na dva roky a pak se vždy musejí aktualizovat. Budou jich stovky a garantem budou odborné společnosti.

Například v chirurgických oborech, jak řekl profesor Miroslav Ryska, předseda České chirurgické společnosti, jich bude asi 58. Všechny standardy zdravotní péče budou zveřejněny ve věstníku a na portálu ministerstva zdravotnictví.

Reklama

Výběr článků

Načítám