Hlavní obsah

Fiala si na Hladíkovo jmenování počká, míní politologové

Možnost, že by premiér Petr Fiala (ODS) ustoupil od návrhu na jmenování Petra Hladíka (KDU-ČSL) ministrem životního prostředí, nepovažují politologové za příliš pravděpodobnou. Prezident Miloš Zeman po středečním jednání Hladíkovi sdělil, že zatím není s to jej jmenovat a má vůči němu výhrady. Jelikož Zemanovi skončí počátkem března mandát, dá se předpokládat, že premiér vyčká na novou hlavu státu.

Foto: Foto Twitter Jiřího Ovčáčka

Petr Hladík ve středu přinesl Miloši Zemanovi na Pražský hrad sazenici stromu v květináči.

Článek

„To bude asi nejlepší řešení a ministerstvo životního prostředí se kvůli tomu určitě nezboří,“ míní politolog Univerzity Karlovy Josef Mlejnek. Politolog Lubomír Kopeček z Masarykovy univerzity v Brně a Národního institutu SYRI zase míní, že Zeman vystupuje vůči vládě jako opozičně se chovající prezident. Připomněl, že se koncem roku 2021 snažil zablokovat jmenování ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) a ustoupil až po hrozbě kompetenční žalobou k Ústavnímu soudu.

„Nemyslím, že má prezident nějaké jiné informace než premiér, ale vnímání Petra Hladíka je policejním vyšetřováním znejistělé a prezident toho využil,“ poznamenal Kopeček.

Hladík po středečním jednání se Zemanem na Pražském hradě novinářům řekl, že Zeman má k jeho jmenování výhrady a není v tuto chvíli připraven tak učinit. Měl dojem, že výhrady, které prezident vznesl, mu vysvětlil. Podle vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky se výhrady týkaly například Hladíkovy odbornosti nebo kauzy přidělování městských bytů v Brně. Kvůli ní policie zasahovala i v Hladíkově kanceláři, z ničeho jej ale neobvinila.

Vláda ustupovat nebude

Ani Kopeček však nepředpokládá, že by Fiala a Jurečka návrh stáhli. „Tím by ukázali slabost a byl by to nevhodný precedent do budoucna, který by výrazně oslabil pozici vládní koalice vůči budoucímu prezidentovi,“ míní.

Zeman odmítl jmenovat Hladíka ministrem

Domácí

Je podle něj možné, že vláda sáhne po kompetenční žalobě, otázkou však je, zda by Ústavní soud stihl rozhodnout před březnovým koncem Zemanova mandátu. Jurečka už ale naznačil, že v tuto chvíli není příznivcem podávání žaloby, a to hlavně z praktických důvodů.

O dalším postupu bude jednat v pátek odpoledne celostátní výbor KDU-ČSL. Premiér Fiala ve středu uvedl, že vzal Zemanovo rozhodnutí na vědomí. O situaci bude s Jurečkou jednat, dá se předpokládat, že k tomu budou mít prostor během dnešní návštěvy Vatikánu, kam zamířili na pohřeb emeritního papeže Benedikta XVI.

Jurečka v prosinci avizoval, že počítá s Hladíkovým jmenováním v úvodu ledna. První lednový týden označoval za „hraniční termín“. Opakovaně přitom zdůraznil, že nevidí důvody, proč by se Hladík nemohl stát ministrem, neboť v kauze přidělování bytů vůči němu policie žádné další kroky nepodnikla.

Sbohem a šáteček, ukončil Zeman své poslední vánoční poselství

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám