Hlavní obsah

Fiala se pustil do exprezidenta Klause: S ODS se rozešel už v roce 2008, pak šel s Bobošíkovou

Novinky, ren

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsedu ODS Petra Fialu slova bývalého prezidenta Václava Klause o založení nové strany nepřekvapila. Ten se podle Fialy se stranou totiž rozešel už v roce 2008. Klaus st. tak reagoval na výzvu poslaneckého klubu ODS, aby jej opustil jeho syn Václav Klaus ml. Ten odejít nechce. ODS bude o osudu Klause juniora rozhodovat v sobotu na výkonné radě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Fiala hovoří ve středu 21. února 2018 s novináři po jednání s Andrejem Babišem.

Článek

„Výroky prezidenta Klause o nové straně mě nepřekvapují. S ODS se rozešel už v roce 2008, všichni si ho pamatujeme z roku 2013 na volebních billboardech strany paní Bobošíkové,” uvedl v prohlášení předseda ODS Petr Fiala.

Reagoval tak na slova bývalého prezidenta a zakladatele ODS Václava Klause o tom, že strana směřuje k politické bezvýznamnosti a měl by vzniknout nový pravicový subjekt.

„Včerejší (středeční) rozhodnutí vedení ODS, respektive jejího poslaneckého klubu, mne nepřekvapilo,” uvedl Klaus. „Tito lidé nemají s původní ODS nic společného. S jejími ideály se rozešli už dávno, nebo je nikdy nesdíleli. Charakterizuje je nadbíhání politické korektnosti a pravdě a lásce,” uvedl Klaus starší.

Od ODS se prý odklonil Klaus

Dodal, že jejich cesta k politické bezvýznamnosti je zcela přímočará. „Dříve či později musí vzniknout nová, skutečná pravicová strana. Dlouho jsme mnozí sázeli na ODS. Teď už snad každý ví, že to není možné,” dodal.

Foto: Aleš Honus, Právo

Předvolební billboard bloku Hlavu vzhůru! v Ostravě

Fiala mu slova vrátil s tím, že ten, kdo se původně od strany odklonil, byl Klaus.

„Pokud se někdo odklonil od původní ODS, nebylo to současné vedení ODS, ale bohužel Václav Klaus. ODS byla založena jako konzervativně liberální strana s jasným prozápadním směřováním. Tak jsem ODS vždy vnímal a na tuto tradici navazuji,” dodal Fiala.

Klub ODS ve středu večer doporučil Václavu Klausovi ml., aby z klubu po jeho výrocích na plénu Sněmovny, kde během projednávání zákona o GDPR pronesl výrok, kdy přirovnal český parlament k židovskému výboru, který místo toho, aby schvaloval zákony, tak jen rozhoduje o tom, koho pošle do transportu. Předseda ODS se za něj následně na plénu omluvil.

Reklama

Výběr článků

Načítám