Hlavní obsah

Fiala proti stejnopohlavním sňatkům: Tradiční rodinu je třeba chránit

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Předseda ODS a kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala se na rozdíl od koaliční TOP 09 staví proti stejnopohlavním sňatkům. Vyhranil se proti nim už v roce 2017 ve své knize Od A do Z. Nyní, necelý měsíc před parlamentními volbami, začaly několik let staré výroky bránící „tradiční rodinu” kolovat po sociálních sítích.

Foto: ČTK

Petr Fiala.

Článek

V knize se Fiala staví proti manželství párů stejného pohlaví. „Jsem přesvědčen, že jedině svazek muže a ženy je manželstvím. Nebráním nikomu, aby žil, s kým chce a jak chce.

Ale po mně nikdo nemůže chtít, abych věřil, že lidé stejného pohlaví mají vytvářet manželství a rodinu, která se rovná té přirozené.

Odporuje to mé víře, mému rozumu, mému poznání. Tak to prosím taky respektujte,” napsal tehdy Fiala v kapitole nazvané Rodina.

Poslanci dali šanci manželství homosexuálních párů

Domácí

„Tradiční rodinu musí společnost v zájmu svého přežití chránit. Už bychom s tím měli začít, než bude pozdě. Na rodinu mi nesahejte,” pokračoval Fiala.

Na dotaz Novinek, zda se od roku 2017 něco změnilo, nebo si za svým názorem z knihy stále stojí, Fiala odpověděl:

„Neposuzuji nikoho podle toho, s kým žije, je to každého věc. Ale to, že manželství je záležitost muže a ženy a že tradiční rodina je pro společnost důležitá, je mé hluboké přesvědčení”. 

Já vám, pane Fialo, na rodinu nesahám, nijak vás neomezuji. To vy říkáte nám, že my nemůžeme a nesmíme mít plnohodnotné rodiny. Kde je ten racionální přístup? Kde je ochrana osobní svobody?
Adéla Horáková, iniciativa Jsme fér<br />

Jeho názor na manželství pro všechny pak podle něj rozpory v koalici Spolu, kde například předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podporuje stejnopohlavní sňatky, způsobit nemůže.

„Své názory známe a problém to není. Různorodé názory na tuto oblast jsou ostatně dlouhodobě i v samotné ODS. Neděláme z těchto věcí politikum, naši poslanci vždy mají u etických záležitostí volné hlasování, a bude to tak i v budoucnosti,” dodal Fiala.

Výrok se objevil měsíc před volbami

Několik let starý výrok začal před několika dny kolovat po sociálních sítích a Fiala za něj nyní sklízí kritiku. Reagovala na něj například právnička iniciativy Jsme fér Adéla Horáková, která za stejnopohlavní manželství bojuje.

„Velký smutek. Já vám, pane Fialo, na rodinu nesahám, nijak vás neomezuji. To vy říkáte nám, že my nemůžeme a nesmíme mít plnohodnotné rodiny. Kde je ten racionální přístup? Kde je ochrana osobní svobody? Kde je ‚patříme na Západ‘? Není,” napsala na Twitter Horáková.

Otázka stejnopohlavních sňatků dlouhodobě dělí společnost i Poslaneckou sněmovnu. Podle nedávného průzkumu agentury Median podporuje manželství pro všechny 67 procent občanů.

Projednávání prvního čtení novely občanského zákoníku, jež problematiku řeší, na konci dubna provázely mnohahodinové diskuse, nakonec poslanci novelu do druhého čtení poslali.

Fiala, stejně jako velká část občanskodemokratického poslaneckého klubu, nehlasoval.

Tohle není příběh gayů a leseb. To je příběh kulturní války. Nemusíme vyzkoušet každou hloupost, kterou Západ provede.
Marek Benda, poslanec ODS

Například poslanec ODS Marek Benda téma přirovnal ke kulturní válce. „Tohle není příběh gayů a leseb. To je příběh kulturní války. Nemusíme vyzkoušet každou hloupost, kterou Západ provede.

Nebudu hlasovat pro další krok v kulturní revoluci. Nebudu se tvářit, že když přejmenuju ministerstvo války na ministerstvo lásky, že bude v zemi lépe,” prohlásil tehdy ve Sněmovně Benda.

Post o dvou tatíncích pro děti z domovů jsem nepsal já, tvrdí Okamura

Domácí

Návrh, aby páry stejného pohlaví mohly vstoupit do manželství, naopak podpořili někteří poslanci TOP 09, která s ODS a lidovci tvoří předvolební koalici Spolu. Lidovci jsou proti a společně s SPD proti svatbám pro gaye a lesby při hlasování ostře vystupovali.

Anketa

Může podle vás manželství stejnopohlavních párů ohrozit "tradiční" rodinu?
Ano
56,2 %
Ne
43,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15809 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám