Hlavní obsah

Fiala představí závěry schůzky se Zemanem společně s dalšími lídry koalice

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) představí závěry jednání s prezidentem Milošem Zemanem o jmenování nové vlády v pondělí v podvečer v Praze společně s lídry čtveřice dalších koaličních stran. Přímo v Lánech na Kladensku, kde se bude schůzka s hlavou státu odpoledne konat, s vyjádřením Fiala nevystoupí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Fiala

Článek

Uvádí to pozvánka na tiskovou konferenci předsedů koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN, kterou v neděli obdržela ČTK.

Zeman v pátek potvrdil, že nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti) ministrem zahraničí. Vyčítá mu nízkou kvalifikaci nebo odtažité vztahy k Izraeli a visegrádské čtyřce, kterou vedle Česka tvoří Slovensko, Polsko a Maďarsko.

Koalice za Lipavským stojí. Předsedové ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a STAN se už v pátek shodovali na nutnosti podání kompetenční žaloby, aby byly jasně vymezeny ústavní pravomoci prezidenta při jmenování ministrů.

Pekarová Adamová: Fiala chystá kompetenční žalobu, podána by mohla být rychle

Domácí

O dalším postupu by lídři mohli rozhodnout právě v pondělí.

Fiala už uvedl, že bude postupovat tak, aby byla vláda ustavena co nejrychleji a aby byla jmenována tak, jak ji navrhl. Předseda Pirátů Ivan Bartoš stále věří, že prezident jmenuje vládu jako celek.

Ve hře je ale podle některých zdrojů z koalice i možnost, že Lipavský by zatím řídil ministerstvo z pozice prvního náměstka. Nová vláda by pak mohla být jmenována koncem příštího týdne.

Až po Novém roce by Zeman jmenoval ministrem zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který se nakazil koronavirem. Ministerstvo by do té doby řídil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, jenž se má stát ministrem práce a sociálních věcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám