Hlavní obsah

Fiala: Chápu obavy lidí. Když ale vidím organizátory, nemohu mlčet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala rozumí obavám lidí v „této neklidné době“. Uvedl to ve vyjádření k páteční demonstraci, na níž se sešly desetitisíce lidí. Současně ale řekl, že když vidí, kdo akce organizuje, nemůže mlčet. Neexistuje podle něj žádná třetí cesta, po níž volají. Česko podle něj patří na Západ .

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Český premiér Petr Fiala (ODS) na summitu EU v Bruselu

Článek

„Rozumím tomu, že mnozí občané mají obavy z budoucnosti. Poslední roky nejsou pro nikoho jednoduché,“ uvedl premiér.

Pokud by se lidé, kteří demonstrace svolávají, dostali k moci, země by rychle skončila v EU i v NATO. „Udělali by nás opět státem závislým na Rusku,“ uvedl Fiala.

„Byli bychom na prvním místě, ale jen na seznamu spojenců Kremlu. Žádná cesta někudy uprostřed prostě neexistuje. Ti, kteří nás posunují na východ, nehájí naše národní zájmy. Uvrhli by nás do područí východní diktatury,“ dodal.

Organizátoři demonstrace volají po svržení vlády a po jednání s Ruskem. Tvrdí, že odmítají válku, kterou přitom právě Rusko na Ukrajině vyvolalo.

Protest na Václavském náměstí organizoval Ladislav Vrabel, který je v exekuci a jehož majetkové poměry podle médií řeší soud. Zaujímá proruský postoj v konfliktu na Ukrajině.

Mezi řečníky vystoupili například předsedkyně KSČM Kateřina Konečná, exposlanec Lubomír Volný a expremiér Jiří Paroubek.

Proti vládě demonstrovaly desetitisíce lidí. Převezmeme tuto zemi, hlásil organizátor

Domácí

Anketa

Ztotožňujete se s páteční demonstrací na Václavském náměstí?
Ano
38,3 %
Jen částečně
2,3 %
Ne
59,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 71106 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám