Hlavní obsah

Fešácké kriminály v Česku: některým vězňům se na svobodu nechce

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplá voda jen několikrát do měsíce, toaletní papír a mýdlo na příděl, o dramatickém omezení osobní svobody ani nemluvě. Na druhou stranu pravidelná strava i lékařská péče, žádná povinnost pracovat. Pro některé vězně fešácký kriminál, který se jim nechce příliš měnit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Řeč je o lidech, kteří se do vězení dostali za méně závažné trestné činy, jako třeba krádeže v obchodech, maření výkonu úředního rozhodnutí či neplacení výživného, a mohli by být za vzorné chování propuštění ještě před polovinou svého trestu. Část z nich, a nejsou to jen bezdomovci, ale nechce.

Důvodů je několik: někteří bez domova se nemají kam vrátit, jiní si radši odsedí celý trest, než by se museli podvolit povinnosti např. veřejně prospěšných prací nebo se nuceně zdržovat v nočních hodinách a o víkendech doma. A to po dobu i několika let.

Vězení v Česku často suplují záchrannou sociální síť
Miroslav Čapek, soudce

Naznačují to zkušenosti soudů, Vězeňské služby i ministerstva spravedlnosti, které v poslední době řeší, co s přeplněností českých věznic. Trest v nich si odpykává rekordních 23 tisíc odsouzených.

Jen pro příklad: podle informací Práva Vězeňská služba v jedné káznici vytipovala šestnáct vězňů, kteří by mohli být předčasně propuštěni, ale ven se chtěla dostat ani ne polovina z nich.

„Není to masová záležitost, ale jsou takové případy,“ potvrdil situaci na dotaz Práva náměstek ministra spravedlnosti pro vězeňství Daniel Volák. Podle něj podmínečné propuštění některých vězňů přeplněnost káznic ovšem nemůže řešit.

„Je pravda, že přeplněnost nás trochu dohání, ale s Vězeňskou službou připravujeme navýšení kapacit,“ uvedl Volák. Letos a příští rok se mají věznice rozrůst o 825 míst. A od roku 2013 je vytipováno dalších 2191 míst.

Za pravdu Volákovi dává např. soudce okresního soudu v Teplicích Miroslav Čapek, který ale připouští, že v některých případech mohou podmínečně propuštění vězni vytrhnout v danou chvíli vězeňské službě trn z paty.

„Určitě to není lék na přeplněnost věznic, ale v každé věznici může pět šest propuštěných znamenat uvolnění cel,“ řekl Právu. Čapek upozornil, že pro některé jsou podmínky propuštění tak nepřijatelné, že si raději odsedí celý trest, obzvlášť když jde o trest kolem jednoho dvou roků.

Drahá sociální síť

„Pro některé méně sociálně zdatné může být výhodnější zůstat v kriminále,“ tvrdí soudce s tím, že vězení v Česku často suplují záchrannou sociální síť. To je prý i případ tzv. zimních vězňů, neboli lidí, kteří se nechají zavřít např. pro opakované drobné krádeže, aby měli kde přečkat zimu. „Je to ale dost drahá síť, pokud vezmeme v úvahu, že náklady na jednoho vězně a den se pohybují v rozmezí 500 až 1500 korun,“ dodal Čapek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám