Hlavní obsah

Farskému nelze z USA ukončit mandát, možná bude muset přiletět, naznačil Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konec Jana Farského (STAN) v roli poslance provází obtíže. Neví si rady s tím, zda a jak může ukončit mandát z ciziny. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) to v neděli řekl v Partii na CNN Prima News.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Farský

Článek

„Zdá se, že kvůli tomu let asi neplánuje, myslel si, že to udělá ve Spojených státech. A zdá se, že je to velký právní problém,“ řekl Blažek.

„Vzdát mandátu se můžete tzv. notářským zápisem, a on má dnes problém, že to v Americe není schopen udělat,“ vysvětloval ministr.

Farský se vzdá mandátu

Domácí

Otevřela se tak podle něj nová otázka, jak se může český poslanec vzdát mandátu, když je v cizině. „S tím se nepočítalo,“ připustil.

Aktuálně proto dle Blažka probíhají „složitá jednání“ s velvyslanectvím, jakým způsobem to udělat, aby prohlášení ze zahraniční bylo i v ČR právně vzato.

Je to nesmírně bolestné. Rakušan se vyznal z přátelství k Farskému

Domácí

Zdůraznil však, že pokud se nenajde východisko, bude muset Farský přiletět. „Jiné řešení není,“ podotkl.

Farský ve středu oznámil, že se vzdá svého mandátu poté, co ho k rezignaci vyzvalo předsednictvo hnutí STAN. Farský čelil kritice koaličních partnerů i opozice za půlroční stáž v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám