Hlavní obsah

Fandí Putinovi, ale myslí, že je příliš měkký. I od některých Rusů z Česka dostane vládce Kremlu hlas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Odevzdat hlas v ruských prezidentských volbách přicházeli v pátek Rusové také na velvyslanectví v Praze-Bubenči. V anketě Novinek dotazovaní slušnou češtinou mluvili většinou o tom, že by si přáli změnu, ale našel se mezi nimi i zastánce současného kremelského kurzu.

Anketa před ruskou ambasádou v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

Postarší muž před ruským velvyslanectvím na kameru přiznal, že svůj hlas dal Vladimiru Putinovi. Na otázku, zda je se současnou situací v Rusku spokojen, odpověděl, že ano, byť i on by si prý uměl představit jisté změny.

„Každý člověk má nějaké připomínky, já také. Z mého pohledu je on (Vladimir Putin, pozn. red.) příliš měkký,“ poznamenal.

Takto otevřená podpora Putinovi byla mezi dotazovanými výjimečná, lidé dávali spíš najevo, že by si přáli změnu, jak to bylo i při ranní anketě Novinek, nebo třeba odmítli svou volbu komentovat.

Rusové chodí k volbám v bizarních kostýmech

Koktejl

Prezidentské volby v Rusku potrvají až do neděle. Na velvyslanectví v Praze mohli Rusové volit v pátek od 8 do 20 hodin. Přišlo víc než 1600 ruských občanů, uvedla ambasáda na sociální síti.

„Ve frontě jsem čekala asi hodinu a půl, na ambasádě se mě ptali na adresu mého bydliště v Česku, což není úplně podle zákonů, ale dobře, ale jinak to probíhalo v pohodě,“ popsala Novinkám žena před velvyslanectvím.

Poznamenala, že zaměstnanci ambasády se usmívali, ale vadilo jí čekání. „Jenom doufám, že to bude mít nějaký význam, což jsem skeptická, ale musela jsem tady být a aspoň udělat něco, abych řekla ne stávající situaci v Rusku,“ dodala.

Dobrou náladu pracovníků ambasády zmiňoval i další dotazovaný. „Ten velice přátelský přístup personálu na ambasádě je překvapivý, člověk nečeká, že lidé, kteří v podstatě pracují pro diktaturu, se budou usmívat na lidi, kteří ve většině přišli hodit lístek proti Putinovi,“ konstatoval mladý muž.

Na místě byli i aktivisté, kteří měli pro voliče připravené anonymní dotazníky, které chtějí po jejich vyplnění porovnat s oficiálními výsledky, jež zveřejní ambasáda. Mladá žena, která u ambasády dotazníky k vyplnění poskytovala, dopoledne uvedla, že ze 400 vyplněných dotazníků 60 procent voličů uvedlo, že svůj hlas dali kandidátovi strany Noví lidé Vladislavu Davankovovi, 30 procent zničilo hlasovací lístek a deset procent volilo Putina.

Kromě Putina a Davankova mohou Rusové hlasovat ještě pro předsedu silně pravicové Liberálně demokratické strany Ruska Leonida Sluckého a kandidáta nominovaného Komunistickou stranou Nikolaje Charitonova.

Připomínka Navalného

K volbám přišla i mladá žena s bannerem, na kterém stálo „Nevzdávejte se“. Připomněla, že jde o odkaz zesnulého opozičníka Alexeje Navalného, který zemřel před měsícem v ruské trestanecké kolonii. Dovnitř se ale s cedulí nedostala. „Řekli mi, že politická agitace je zakázaná,“ popsala.

Další mladá žena, podobně jako řada dalších, se pozastavovala nad finální soupiskou kandidátů. „Vybrala jsem si z kandidátů, bohužel mě nepřekvapilo, že jediný kandidát, který byl proti válce, Boris Naděždin, nakonec nemohl kandidovat. Jinak bych volila jeho,“ uvedla.

„Je důležité nebýt pasivní, udělala jsem to minimum, které můžeme udělat,“ zakončila.

Všichni víme, že je to fikce. Rusové v Česku volí prezidenta, čekají v dlouhé frontě

Volby

Reklama

Výběr článků

Načítám