Hlavní obsah

Fakultním nemocnicím hrozí konec energií. Válek by v takovém případě rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fakultní nemocnice nemají podle zjištění ČT zajištěné dodávky energií pro příští rok, zároveň se na ně nevztahuje pojistka v podobě dodavatele poslední instance, což by teoreticky mohlo znamenat, že tato zařízení v případě nevysoutěžení dodavatele skončí úplně bez energie. Pokud by se tak skutečně stalo, ministr zdravotnictví a místopředseda vlády Vlastimil Válek (TOP 09) by rezignoval. Řešení chce najít do konce září.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Článek

„Pokud nebudou zajištěny fakultním nemocnicím dodávky energií, tak já nebudu ministr zdravotnictví. Nebudu dělat ministra zdravotnictví, který by se nemohl podívat do očí fakultním nemocnicím, ale především pacientům. Musí být zajištěny dodávky energie a ty dodávky nesmí zlikvidovat zdravotnictví, tečka,“ prohlásil v nedělní diskusi na ČT ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Expert: Dočasný cenový strop je řešení, jiné nevidím

Ekonomika

Reagoval tak na zjištění ČT, že fakultní nemocnice v zemi nemají doposud uzavřené smlouvy na dodávky energií na příští rok a nevztahuje se na ně zákonná pojistka v podobě dodavatele poslední instance, tak jako je tomu u domácností. Teoreticky by se tak páteřní zdravotnická zařízení mohla octnout ve „tmě“. Téma energií je v současnosti všudypřítomné kvůli neustále dramaticky rostoucím cenám elektřiny a plynu.

Nemocnice si nyní soutěží a nakupují energie samostatně, Válek se se svým předchůdcem Romanem Prymulou shodl, že v současné situaci, kdy ceny neustále rostou, by bylo na místě energie pro nemocnice nakupovat centrálně.

„V tuto chvíli bych se snažil jít cestou centrálních nákupů, i když to není cesta samospasitelná. Musí se vymyslet mechanismus, jak ceny zastropovat, nebo vymyslet dotace, které by ty prostředky přivedly zpět do zdravotnictví,“ prohlásil Prymula.

Podle Válka není možné nemocnicím poslat prostřednictvím veřejného zdravotního pojištění vyšší částku, aby měly na zvýšené zálohy na energie. Nemocnice jsou tímto mechanismem placené za vykázanou péči, které by musely odvést víc. Přímé dotace ale jsou podle něj cestou.

Síkela: Nikoho nenecháme mrznout ani padnout

Domácí

Řešení chce Válek najít do konce září, přijít by s ním mělo ideálně ministerstvo průmyslu a obchodu. Prymula se nicméně domnívá, že scénář, kdy by se nemocnice ocitly bez energií, je téměř vyloučený, jelikož si nedovede představit, že by dodavatelé dopustili odpojení takto důležitých zařízení pro společnost od energií.

Reklama

Výběr článků

Načítám