Hlavní obsah

Expert: Dočasný cenový strop je řešení, jiné nevidím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dočasné zastropování cen by mohlo být řešením krize cen energií, řekl Právu analytik společnosti ENA Jiří Gavor.

Foto: Bohemia Energy

ilustrační foto

Článek

„V tak vysokých cenách nemůže ekonomika ani sociální soudržnost fungovat. Přimlouval bych se proto za dočasné administrativní nastavení cen, s tím, že by stát nebo fondy EU dorovnávaly vzniklé ztráty obchodníkům. Jiné řešení nevidím,“ řekl včera Právu Gavor.

Podle něho by se maximální ceny elektřiny snadněji řešily, kdyby byl ČEZ zcela státní. Po tom volají i hejtmani, stejně jako opozice. Nyní má stát v podniku podíl 70 procent.

„Aby ČEZ byl plně státní, to je ale časově náročnější úkol než do konce tohoto roku. Stát by sice mohl masivně nakoupit akcie, ale tím by vyhnal jejich cenu velmi vysoko,“ konstatoval Gavor.

Fiala chce zastropování energií na úrovni EU

Ekonomika

Stát však podle něj každopádně potřebuje silný strategický energetický podnik. „Plně státnímu podniku se například bude stavět výhodněji jaderná elektrárna,“ poznamenal Gavor.

Také podle generálního ředitele Pražské energetiky (PRE) Pavla Elise krátkodobě dává smysl zastropovat ceny elektřiny. Připomněl, že by ale záleželo na tom, jakým způsobem by se to provedlo, na jaké úrovni a na jak dlouho a jak by stát kompenzoval rozdíl mezi nákupní a koncovou cenou.

Ke zastropování cen elektřiny vyzývaly vládu podnikatelské svazy dopisem už na konci dubna.

Kraje také navrhují zřídit státního obchodníka elektřiny pro kritickou infrastrukturu. To je podle Gavor nesmyslné. „To by bylo znárodnění, zrušení stávajících smluv. Takový systém nefunguje nikde v EU. Návrh zřejmě pramení z neznalosti reálného fungování trhu,“ míní Gavor. Podle něho se ke zvládnutí situace musí využít stávající instituce a právní rámec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám