Hlavní obsah

Extrémní sucho omezuje plavbu na Baťově kanále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli extrémně nízkým průtokům v řece Moravě není možné v plné míře zajistit stanovenou plavební hladinu na Baťově kanálu. Státní plavební správa proto informuje, jak může být plavba na oblíbené vodní cestě omezena.

Foto: archiv Povodí Moravy

Plavba na kanálu je omezena teprve podruhé v jeho novodobé historii.

Článek

Podle těchto omezení ve chvíli, kdy klesnou průtoky v Moravě pod pět krychlových metrů za sekundu, bude docházet k omezení provozu plavebních komor. Ten bude probíhat jen jednou za hodinu. Současně s tím budou smět na hladinu vyplout pouze lodě s ponorem maximálně šedesát centimetrů.

„Aktuální stav průtoků největší moravské řeky klesá k historickým minimům. Na jezu Spytihněv protéká 5,5 m3/s, ve Strážnici 4,4 m3/s. V tomto okamžiku proto není možné manipulacemi zajistit ani minimální zůstatkové průtoky v Moravě pod jezy, natož u těchto jezů trvale zajistit stanovenou plavební hloubku v rejdách plavebních komor Baťova kanálu navazujících na říční úseky,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Kam utéct před vedrem? Rada nad zlato

Domácí

Doplnil, že nízké kolísající průtoky v řece Moravě spolu s prázdninovou intenzitou komorování způsobují zaklesávání hladin zejména v nadjezí jezů Spytihněv a Veselí nad Moravou, ze kterých jsou oba kanálové úseky Baťova kanálu zásobovány prostřednictvím plavebních komor vodou.

„Nízká plavební hloubka může vést v případě neopatrnosti k poškození lodí a člunů,“ řekl Chmelař.

Teprve podruhé v historii

Kvůli zajištění bezpečnosti provozu na vodní cestě tak bude proplouvání všemi plavebními komorami Baťova kanálu probíhat v situaci, kdy klesne průtok v Moravě pod 5 m3/s v hodinových intervalech (vždy mimo pondělí v 09:30, 10:30, 11:30, 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30 hodin a proplouvání bude začínat vždy z dolní rejdy plavební komory).

Informace o průtocích v řece Moravě ve Spytihněvi jsou veřejně dostupné na webu ČHMÚ. Nízké průtoky omezily plavbu teprve podruhé v novodobé historii Baťova kanálu. Poprvé to ovšem bylo až na konci srpna v roce 2018.

Most zvažuje lanovku od jezera na hrad Hněvín

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám