Hlavní obsah

Extremisty a xenofoby loni zaměstnával hlavně covid

Extremisté a xenofobové se loni podle pravidelné zprávy o extremismu dopustili 108 trestných činů s nenávistným podtextem, což je méně než v minulých letech. Vedle tradičních témat se extremisté loni vymezovali zejména vůči epidemii covidu a souvisejícím opatřením.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Xenofobně populistické subjekty a aktivisté v roce 2021 částečně upustili od výpadů proti muslimům, migrantům, Romům či LGBT+ komunitě. Jejich ústředním tématem se stalo vystupování proti údajnému zavádění 'covidové totality',” konstatovala zpráva s tím, že toto téma se „pronárodně orientované subjekty” snažily vesměs neúspěšně uplatnit i v loňských volbách.

Zpráva se věnuje i činnosti dezinformačních médií, jejichž hlavním tématem byl loni rovněž právě covid a s ním spojené konspirační teorie.

„Po 'odeznění' kauzy Vrbětice ve veřejném prostoru a v souvislosti s rozvolňováním protiepidemických opatření začala být častěji 'oprašována' protiimigrantská a protimuslimská témata,” popsal dokument vývoj šíření fám a nepravd.

V souvislosti s projevy předsudečné nenávisti zpráva opět zmiňuje i parlamentní SPD, byť konstatuje, že její loňská kampaň byla umírněnější.

Za schvalování války je stíháno 18 lidí

Domácí

Zpráva rovněž připomíná činnost paramilitárních a domobraneckých skupin a zmiňuje „obvinění pěti osob z uskupení Českoslovenští vojáci v záloze za mír, z. s., z několika teroristických trestných činů v souvislosti s konfliktem na východě Ukrajiny”.

Extremisté nemají širší podporu

Na margo ortodoxních komunistů zpráva konstatuje, že jde o „stárnoucí uzavřenou komunitu” s nekritickým vztahem k současnému ruskému režimu. Ani pravicoví extremisté se nemohou opřít o širší podporu. Dělnická strana sociální spravedlnosti či Národní demokracie podle zprávy „samostatně nedokáží získat pozornost, proto se snaží připojovat k jiným, progresivnějším uskupením”. Zásadnější vývoj nelze pozorovat ani na anarchistické scéně.

Ze 108 trestných činů s nenávistným podtextem bylo objasněno přes 56 procent z nich. Loni bylo v této souvislosti evidováno stíhání 99 osob. Nejčastěji byla trestná činnost motivovaná nenávistí namířena vůči Židům, Romům, případně LGBT komunitě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám