Hlavní obsah

Exposlanec Kott bude dohlížet na středočeské nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý poslanec Petr Kott, který musel kvůli problémům s alkoholem opustit ODS, bude dohlížet na středočeské krajské nemocnice. Nový hejtman David Rath (ČSSD) počítá s jeho angažmá v orgánech připravované Veřejné neziskové nemocnice Středočeského kraje, pod kterou by spadala pětice dosavadních oblastních nemocnic v Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi, Kladně a Benešově.

Článek

"Byl to jeden z nejlepších krajských ředitelů Všeobecné zdravotní pojišťovny. Byla by chyba jeho zkušeností nevyužít," prohlásil o Kottovi Rath. S tím, že by ho obsadil do vysoké úřednické funkce, nicméně nepočítá. Do doby, než bude veřejná nezisková nemocnice ustavena, by Kott mohl být poradcem, který by měl na starosti právě převod současných akciových společností na neziskové organizace.

Rath bude usilovat o to, aby ve středních Čechách formálně fungovala jediná krajská nemocnice, která by byla jednou právnickou osobou. Dosavadní oblastní nemocnice by i se svými řediteli měly fungovat jako její organizační složky či dceřiné společnosti. Hejtman již dříve uvedl, že výhodou této změny by byla možnost čerpat značné dotace z Evropské unie, prakticky s nulovou spoluúčastí.

Tím, že ve středních Čechách bude oficiálně fungovat jen jedna nemocnice, bude mít spádovou povinnost po celém regionu. Žádný z pacientů z regionu tak nebude moci být ani v jedné z oblastních nemocnic odmítnut, upozornil Rath.

O převodu na neziskové organizace musí rozhodnout krajské zastupitelstvo, poté je nutný zápis do registru veřejných neziskových nemocnic, o který je třeba požádat ministerstvo zdravotnictví. Samotný převod je podle Ratha formální záležitostí, která se pacientů ani zaměstnanců nijak nedotkne.

Kott jako jeden z mála pravicových politiků ve sněmovně podpořil zákon o neziskových nemocnicích. Za to si podle médií vysloužil od ČSSD "trafiku" - řízení obnovené středočeské pobočky pojišťovny. V jejím čele byl rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám