Hlavní obsah

Experiment s koněm

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká vláda experimentuje s vysokými školami jako cikán s koněm, kterého chtěl odnaučit žrát. Všechno šlo dobře, koňovi už i řiť a tlama zarostly pavučinou, ale pošel těsně před koncem pokusu. Česká vysokoškolská obec došla k názoru, že i ona se už nachází těsně před koncem vládního experimentu, a konečně se hlasitě ozvala.

Foto: Kateřina Štruncová

Oceněné studentky

Článek

Nezbední bakaláři přijeli demonstrovat před parlament. Je těžké pochopit duševní pochody všech českých vlád, které se ve Strakově akademii od ledna 1993 vystřídaly. Možná že jejich pohled na vzdělání končí u starého latinského pořekadla, že s plným žaludkem se těžko studuje.

To je ovšem opravdu moudrost onoho cikánského výzkumníka. Na počátku jedenadvacátého století bych u odpovědné vlády čekal něco jiného. Alespoň zákmit poznání, že především vysokou úrovní vzdělání můžeme si nejefektivněji vydobýt místo ve světě. Abychom však nekřivdili: jakési zákmity poznání lze ve vládách vystopovat, alespoň základní a střední školy stabilizovaly. U vysokých škol mají však často podobu slibů předem nesplněných.

Je pravda, že české vysoké školy prožily za posledních šedesát let i těžší časy. Za války zavřené, po válce musely výpadek pěti ročníků dohánět netradičními metodami (přednášelo se dokonce ve stanu na Letné). Ani se nestačily zmátořit, a už se staly obětí poúnorových komunistických vivisekcí.

Aby však v časech svobody upadly do stavu tak nedůstojného, často hraničícího s hmotnou nedostatečností, to je úkaz nevídaný. Byli by ministři či poslanci ochotni pracovat za patnáct-dvacet tisíc (bez jakéhokoliv příplatku)? To je plat nejednoho vysokoškolského profesora. Na rozdíl od mnoha politiků musí však vysokoškolský pedagog něco umět. A musí kupovat drahou zahraniční odbornou literaturu, měl by cestovat, měl by reprezentovat, průběžně studovat, opatřovat rodinu a někde bydlet. Jak děržimordovsky v této souvislosti působí slova jednoho z poslanců (ČSSD!), že jen auto ho měsíčně stojí šest tisíc.

Co přiměje české talenty k návratu ze zahraničních škol? Vidina žebrácké existence doma? V době nesvobody stovky znamenitých českých mozků utekly za svobodou a důstojnou existencí. Jsme na dobré cestě tento exodus vidět opět. České vysoké školství ještě nezahynulo, v tom nemají demonstrující pravdu. Avšak postup jejich souchotin se zrychluje. Po včerejším happeningu před politiky možná vláda něco na tu nemoc naordinuje. Zkušenosti naznačují, že to bude aspirin.

PRÁVO 4. prosince

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám