Hlavní obsah

Exministr Rubáš navrhuje 30 procent spoluúčasti pacienta

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Třicetiprocentní spoluúčast pacienta na úhradě zdravotní péče navrhuje Luděk Rubáš (ODS), bývalý ministr zdravotnictví, dnes ředitel nemocnice v Kolíně a poradce pro zdravotnictví hejtmana Středočeského kraje. Řekl to ve čtvrtek na semináři v Parlamentu, který se zabýval zadlužeností českého zdravotnictví. V Evropě je přitom spoluúčast maximálně 25 procent.

Foto: Hana Szotkowská

Evropský den melanomu se koná každoročně a jeho hlavní náplní je nabídnout pacientům bezplatné vyšetření pigmentových znamének. Ilustrační foto.

Článek

"Občané by měli platit formou spoluúčasti za lůžkovou i ambulantní péči, za léky atd. Pokud to nenastane, budou náklady na zdravotní péči dále strmě stoupat. Takže jde v podstatě o budoucí úsporu," řekl Právu Rubáš. Uvedl, že ze zdravotní péče, která je dosud hrazena ze zdravotního pojištění, by měla být vyjmuta doprava sanitkami, lázeňství a celá stomatologická péče. To by tedy mělo být plně hrazeno pacientem z ruky do ruky. Rubáš také požaduje, aby pacienti platili za den v nemocnici, za návštěvu lékaře a další poplatky.

Seminář reagoval na návrh reformy, kterou do konce ledna má do vlády předložit ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD). Ta s vyšší spoluúčastí pacienta než je dosud, tedy asi 8 procent, nepočítá.

Zadlužené nemocnice nechat zkrachovat

Rubáš se se Součkovou shodl pouze v tom, že 200 nemocnic, které máme, je mnoho a potřebujeme jich podle něj dvakrát méně. Zatímco Součková ale chce sto nemocnic změnit na doléčovací sociální ústavy, Rubáš by všechny zadlužené nemocnice nechal ekonomicky zkrachovat a tím zaniknout.

Rubáš i jeho stranický kolega Tomáš Julínek, který je stínovým ministrem zdravotnictví ODS kritizovali Součkovou, že v koncepci chce posílit vliv státu na zdravotnictví. Oni jsou naopak pro to, aby vliv státu byl co nejmenší a více rozhodovaly tržní vztahy. Rubáš doslova řekl, že nemůžeme dále být "v situaci hypermarketu (tím myslel zdravotnictví), kde je všechno zadarmo".

Místnost zdravotního a sociálního výboru Parlamentu, kde se seminář konal, byla doslova nabitá k prasknutí. Mnozí se do ní nevešli a postávali i na chodbě.

Reklama

Výběr článků

Načítám